Amersfoort : Vernieuwing in en rond Amersfoort

Amersfoort is een van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor ‘North Sea-Baltic’. Door het spoor de komende jaren te vernieuwen, zorgen we ervoor dat de treinen ook in de toekomst betrouwbaar en veilig kunnen blijven rijden.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 2 april 2024.
Locatie
Amersfoort
Startdatum
2020
Einddatum
2026

Nieuw stationsplein

Het stationsplein van Amersfoort Centraal krijgt een metamorfose. Het wordt een fijne verblijfsruimte met veel groen, een makkelijke toegang tot de fietsenkelder en een gastvrije en levendige route naar de binnenstad. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Amersfoort.

Ondergrondse fietsenstalling

In 2025 starten ProRail en gemeente Amersfoort met de uitbreiding van de kelderstalling aan het stationsplein. De nieuwe en huidige stalling samen bieden straks ruimte voor 4800 fietsen. Standaardfietsen, buitenmodel fietsen (zoals bakfietsen) en ov-fietsen krijgen er straks allemaal een plek.

De bouw van de nieuwe stalling duurt naar verwachting twee jaar. Vanaf dan kunnen reizigers hun fiets onder het stationsplein parkeren en via een eigen looproute het station bereiken. Benieuwd hoe de nieuwe fietsenstalling eruit komt te zien? Bekijk het op de interactieve kaart.

Op de kaart

Wil je weten waar we precies aan de slag gaan en wat we daar gaan doen? Bekijk het op de interactieve kaart.

Bekijk de kaart

Vernieuwing van emplacement West

In 2024 voeren we groot onderhoud uit aan het emplacement aan de westzijde van Amersfoort. In totaal vernieuwen we bijna vijf kilometer spoor. Ook saneren we 42 oude wissels en bouwen we er 29 terug. We vernieuwen de beveilging, de kabels en leidingen. En we vervangen de gaswisselverwarming voor duurzame elektrische wisselverwarming. Daarmee wordt het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer.

Lees meer over dit project

Voertuigenstalling

Aan de zuidzijde van het station is, naast onze verkeersleidingspost, een voertuigenstalling gebouwd voor onze afdeling incidentenbestrijding (ICB). Daar staan voertuigen die we gebruiken bij reparaties en oefeningen op het spoor. Het gebouw heeft een groen uiterlijk gekregen, is energieneutraal en circulair.

De directe omgeving van het nieuwe gebouw krijgt een opknapbeurt, zodat het mooi aansluit bij het achterliggende groene gebied. De centrale ligging naast het spoor en de verkeersleidingspost maken het een handige plek voor de opslag van voertuigen.  

 

  • Tijdens een eerdere buitendienststelling werd er al aan het spoor gewerkt
    Tijdens een eerdere buitendienststelling werd er al aan het spoor gewerkt
  • Tijdens een eerdere buitendienststelling werd er al aan het spoor gewerkt
    Tijdens een eerdere buitendienststelling werd er al aan het spoor gewerkt
  • Tijdens een eerdere buitendienststelling werd er al aan het spoor gewerkt
    Tijdens een eerdere buitendienststelling werd er al aan het spoor gewerkt

Voedselbos

Tussen het spoor en de Enk, in de Amersfoortse Bomenbuurt, hebben we samen met bewoners en de gemeente Amersfoort een voedselbos gepland. Er staan verschillende fruitbomen en -struiken die door de bewoners onderhouden en geoogst kunnen worden. Daarnaast staat er een speeltuin.

Westelijke ontsluiting ​

De oorspronkelijke plannen voor de westelijke ontsluiting, waar onder andere een spooronderdoorgang gepland stond, gaan niet door. Dat werd begin juli 2022 bekend toen gemeente Amersfoort het nieuwe coalitieakkoord presenteerde. Op het traject Barchman Wuytierslaan-Daam Fockemalaan zullen er wel verbeteringen komen voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten. Meer informatie over de nieuwe plannen is te vinden via de website van de gemeente Amersfoort.

Lees meer

Amersfoort Oost

ProRail is in 2020 aan de oostkant van station Amersfoort begonnen met het vervangen en vernieuwen van de perrons tot aan station Amersfoort Schothorst. In totaal zijn er 55 wissels aangepakt en is het totaal met 14 wissels teruggebracht. Het project Amersfoort Oost is mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.

Andere projecten

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers