Busbrug Zwolle

Meer treinverkeer, dat beter op elkaar aansluit. Om daar ruimte voor te maken, zijn er verschillende aanpassingen nodig op en rond station Zwolle. Ook het busstation bij station Zwolle wordt door de gemeente aangepakt. Dit verandert van plek. ProRail legt een nieuwe brug over het spoor aan die de bussen vanaf de zuidzijde direct met het centrum verbindt.

Brug over het spoor

Het busstation van Zwolle verhuist van de centrumkant naar de zuidkant van het station (bij de Hanzelaan). Treinreizigers komen snel via de nieuwe reizigerstunnel bij de bushaltes. Voor de bussen zelf bouwt ProRail in opdracht van de gemeente een ‘busbrug’ die op 7 meter hoogte over het spoor gaat. Deze brug is alléén voor busverkeer, van het busstation naar de kruising Rieteweg/Veerallee/Willemskade. Dagelijks zullen zo’n 1200 bussen gebruik maken van de nieuwe verbinding.

Makkelijk en veilig overstappen

Door de busbrug kunnen reizigers makkelijk en veilig op het nieuwe busperron komen, en overstappen op de trein en ander openbaar vervoer. Een groot voordeel, onder anderen voor de vele werknemers van de kantoren in Hazeland, studenten van Hogeschool Windesheim en bewoners van Zwolle. 

Ontwerp van de busbrug

De brug krijgt een bijzonder ontwerp dat goed in de omgeving past. De brugconstructie wordt 245 meter lang, en het gedeelte dat het spoor overspant wordt 80 meter lang. De onderkant van de brug krijgt een hoogwaardig houten bekleding. In de lichte aluminium rand van de brug wordt onder meer de rijbaanverlichting geïntegreerd.

Planning

In de eerste helft van 2017 beginnen we met de aanleg van de nieuwe busbrug. Naar verwachting is de brug in januari 2019 klaar.

Spoorzone Zwolle

In het project Spoorzone Zwolle werken de gemeente, provincie Overijssel, NS Stations en ProRail samen aan de verdere verbetering van het vervoersknooppunt en het ontwikkelen van het stationsgebied. Een van de deelprojecten in de Spoorzone is het realiseren van een busbrug over het spoor. 

Het laatste nieuws

De treinen rijden weer!

Traktatie reizigers Zwolle
Na negen dagen keihard werken in barre Siberische kou is het Strukton Rail en ProRail gelukt om de aanpassingen aan de bovenleiding aan de westzijde van station Zwolle op tijd uit te voeren. Dit moest gebeuren in verband met de nieuwe busbrug die ProRail en BAM Infra in opdracht van gemeente Zwolle naast het spoor bouwt. Maandag 5 maart was het werk voor de busbrug op tijd gereed en reden de treinen weer.
Gepubliceerd op

Warme ‘snertactie’ als waardering

Zwolle busbrug
Wethouder Ed Anker schept erwtensoep in voor de vakmannen van Strukton Rail
Voor de bouwwerkzaamheden van de Zwolse busbrug geldt een strakke planning, zodat de busbrug begin 2019 gereed is. Ondanks de Siberische vrieskou van de laatste dagen gaan de werkzaamheden dan ook ‘gewoon’ door. Als blijk van waardering trakteerden gemeente Zwolle en ProRail de vakmannen van BAM Infra, Victor Buyck en Strukton Rail die werkzaamheden verrichten voor de busbrug. Wethouder Anker schepte warme erwtensoep voor ze in en deelde die uit.
Gepubliceerd op

Schaatsers opgelet! Dit weekend werkzaamheden bij Zwolle

ProRail past de bovenleiding in Zwolle aan voor een nieuwe busbrug
ProRail past de bovenleiding in Zwolle aan voor een nieuwe busbrug
Veel schaatsers zullen komend weekend (3 en 4 maart) naar het noorden van Nederland afreizen om een mooie tocht te maken. Mocht je de trein nemen, kijk dan eerst goed op de Reisplanner, want er zijn werkzaamheden bij Zwolle. Tussen Lelystad/Amersfoort/Kampen en Zwolle rijden bussen in plaats van treinen. Je hoeft dus niet te klunen.
Gepubliceerd op

Feiten en cijfers

  • Totale lengte bus tracé: 433 meter (brugconstructie: 245,5 meter (deels staal en deels beton) op 2 landhoofden en 4 betonnen pijlers
  • Vrije overspanning (over spoor): 80,55 meter
  • Onderkant brug krijgt houten bekleding. In aluminium rand brug wordt rijbaanverlichting geïntegreerd
  • Dagelijks: ca. 1200 bussen over de brug

Planning

2017: start aanleg nieuwe busbrug

2019: busbrug gereed

Contact