Stootjukken op De Vork

Op De Vork wordt volop gewerkt aan het nieuwe opstelterrein voor treinen. Tijdens de buitendienststelling in februari werd hier een werkspoor aangelegd. Dit maakt het straks mogelijk dat treinen vanaf het bestaande hoofdspoor het opstelterrein kunnen bereiken. Vandaag werden er zeven stootjukblokken op hun plek getakeld.

Wat zijn stootjukken?

Stootjukken zijn grote betonnen blokken en die aan het eind van elk spoor staan. Een stootjuk, of stootblok, is eigenlijk een noodmaatregel om een trein sterk af te remmen of om een langzaam rijdende trein tot stilstand te kunnen brengen. Elk blok weegt 30 ton. Dat is ongeveer net zo veel als zes Savanneolifanten samen.

Plaatsing van de stootblokken

Vandaag werden de zeven stootblokken op hun plek gezet. Hiervoor werd eerst een fundering aangebracht door een cementvloer van 7 tot 10 centimeter dik te storten. Toen de cementvloeren klaar waren, werden de stootblokken vanaf de vrachtwagen direct op de juiste plek gezet. Omdat de stootblokken zo zwaar zijn, werd er een 200 tons kraan ingezet om ze één voor één op de juiste plek te takelen.

Ondergrondse infrastructuur

De afgelopen weken is op het opstelterrein de ondergrondse infrastructuur in orde gemaakt. De ondergrondse infrastructuur zijn kabels en leidingen, riool, water en fundaties voor de bovenleiding en de verlichting.
 

 

 

Gepubliceerd op