Leiden-Utrecht : Meer treinen in de spits

Het aantal treinreizigers groeit de komende jaren. Om de bereikbaarheid tussen steden te verbeteren, gaan tussen Leiden en Utrecht extra treinen rijden in de spitsuren. Hiervoor past ProRail, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en betrokken gemeenten, op verschillende plekken het spoor en een aantal overwegen aan.

Locatie
Leiden-Utrecht
Startdatum
2021
Einddatum
2021

Vier treinen per uur in de spits

ProRail maakt het reizen tussen Leiden en Utrecht makkelijker en veiliger. Het streven is dat in de dienstregeling van 2022 elk kwartier een trein rijdt in de brede spitsuren (6-10 uur en 15-20 uur). Naast extra reisgemak, zorgen de extra spitspendels voor een betere spreiding van de reizigers. Hierdoor zitten treinen minder vol.

  • De niet actief beveiligde overweg Dubbele Wiericke
    De niet actief beveiligde overweg Dubbele Wiericke
  • De niet actief beveiligde overweg op de Vlietkade
    De niet actief beveiligde overweg op de Vlietkade
  • Spoorwegovergang Goudseweg
    Spoorwegovergang Goudseweg

Rijden met Sprinters

Voor de extra spitstreinen zetten we Sprintermateriaal in. Deze lichtere treinen zijn minder belastend voor de spoorbaan. Ook kunnen Sprinters sneller optrekken en afremmen. Hierdoor zijn er minder aanpassingen nodig aan het spoor. Bovendien hebben Sprinters een gelijkvloerse instap en rolstoelvriendelijke toiletten. Zo maken we het reizen per trein ook voor mindervalide reizigers makkelijker.

Veiliger spoor

ProRail bevordert actief de veiligheid op het spoor tussen Bodegraven en Woerden. We sluiten de onbeveiligde spoorwegovergangen Vlietkade en Dubbele Wiericke. Ook passen we de fietsoversteek bij de Goudseweg aan voor een betere verkeersveiligheid. Daarnaast zijn we in gesprek met betrokkenen om veertien particuliere overwegen te sluiten.

Lees verder

Planning

De voorbereidingen voor de uitvoering zijn in volle gang. In de periode oktober – december 2021 voeren we de aanpassingen uit. Bij de start van de dienstregeling van 2022, moet het werk klaar zijn. Dan rijdt er in de spitsuren elk kwartier een trein tussen Leiden en Utrecht.

Bekijk: Video: spooraanpassingen tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers