Leiden-Utrecht : Meer treinen in de spits (Project gerealiseerd)

Het aantal treinreizigers groeit de komende jaren. Om de bereikbaarheid tussen steden te verbeteren, rijden er nu tussen Leiden en Utrecht extra treinen in de spitsuren. Hiervoor hebben we, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en betrokken gemeenten, op verschillende plekken het spoor en een aantal overwegen aangepast.

Locatie
Leiden-Utrecht
Startdatum
2021
Einddatum
2021

Vier treinen per uur in de spits

ProRail heeft het reizen tussen Leiden en Utrecht makkelijker en veiliger gemaakt. Het streven was om in de dienstregeling van 2022 elk kwartier een trein te laten rijden in de brede spitsuren (6-10 uur en 15-20 uur). Naast extra reisgemak, zorgt de extra spitspendels voor een betere spreiding van de reizigers. Hierdoor zitten treinen minder vol.

  • De niet actief beveiligde overweg Dubbele Wiericke
    De niet actief beveiligde overweg Dubbele Wiericke
  • De niet actief beveiligde overweg op de Vlietkade
    De niet actief beveiligde overweg op de Vlietkade
  • Spoorwegovergang Goudseweg
    Spoorwegovergang Goudseweg

Rijden met Sprinters

Voor de extra spitstreinen hebben we Sprintermateriaal ingezet. Deze lichtere treinen zijn minder belastend voor de spoorbaan. Ook kunnen Sprinters sneller optrekken en afremmen. Hierdoor waren er minder aanpassingen nodig aan het spoor. Bovendien hebben Sprinters een gelijkvloerse instap en rolstoelvriendelijke toiletten. Zo maken we het reizen per trein ook voor mindervalide reizigers makkelijker.

Veiliger spoor

ProRail bevordert actief de veiligheid op het spoor tussen Bodegraven en Woerden. We hebben de onbeveiligde spoorwegovergangen Vlietkade en Dubbele Wiericke gesloten. Ook pasten we de fietsoversteek bij de Goudseweg aan voor een betere verkeersveiligheid. Daarnaast zijn we in gesprek met betrokkenen om veertien particuliere overwegen te sluiten.

Lees verder

Planning

In de periode oktober – december 2021 werden de aanpassingen uitgevoerd. Bij de start van de dienstregeling van 2022, was het werk klaar. Nu rijdt er in de spitsuren elk kwartier een trein tussen Leiden en Utrecht.

Bekijk: Video: spooraanpassingen tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers