Onbeveiligde overwegen gesloten tussen Woerden en Bodegraven

Nieuws

30 maart 2022

ProRail heeft afgelopen week zes particuliere niet actief beveiligde overwegen (NABO) gesloten in Woerden en Bodegraven. Dit type overwegen is niet beveiligd door middel van slagbomen. Met het sluiten van deze overwegen is de veiligheid op het spoor tussen Leiden en Utrecht verder verbeterd.

Acht treinen per uur

De sluiting van deze onbeveiligde overwegen werd extra belangrijk door de frequentieverhoging die sinds december 2021 op dit stuk spoor van kracht is. In de brede spits (6.00 - 10.00 uur en 15.00 tot 20.00 uur) rijdt er elk kwartier een trein in beide richtingen. Dit betekent dat er per uur acht treinen langs de onbeveiligde overwegen rijden.

 

Goed dat we met de landeigenaren tot overeenstemming zijn gekomen om de overwegen te sluiten.

Frank Faassen projectmanager bij ProRail

Extra risicovol

De zes overwegen bevinden zich op boerenland en worden uitsluitend gebruikt door de eigenaar van het land. “Toch is het belangrijk dat ook deze overwegen sluiten”, zegt Frank Faassen, projectmanager bij ProRail.

“Een aantal van deze  overwegen werden gebruikt door zwaar verkeer, zoals tractoren. Deze overwegen zijn extra risicovol, omdat het zware verkeer er langer over doet om het spoor over te steken. Ook is het zwaar verkeer een groter risico voor de trein en de machinist zelf, mocht het onverhoopt tot een aanrijding komen. Daarom is het goed dat we met de landeigenaren tot overeenstemming zijn gekomen om de overwegen te sluiten.”

Eerder al gesloten

Eerder sloot ProRail op hetzelfde stuk spoor al vijf andere particuliere NABO en de openbare overwegen aan de Vlietkade en Dubbele Wiericke. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen de ambitie om uiterlijk 2023 alle 180 openbaar toegankelijke NABO op het reizigersnet op te heffen. Hiervan zijn er inmiddels 95 opgeheven.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers