Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Nijmegen : Tijdelijke maatregelen perronkap

De monumentale perronkappen op station Nijmegen zijn toe aan groot onderhoud en renovatie. Dit gaat de komende jaren gebeuren in het project PHS Nijmegen. Om te voorkomen dat de perronkap boven perron 3 en 4 bij extreme weersomstandigheden vervormt en beschadigt nemen we tussentijds maatregelen. Ook verzamelen we materiaal voor onderzoek ter voorbereiding op de renovatie.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 11 maart 2024.
Locatie
Nijmegen
Startdatum
2024
Einddatum
2024

Betonblokken en staalconstructie

De perronkap steunt op gietijzeren kolommen. Uit onderzoek blijkt dat deze op een aantal plaatsen beschadigd zijn. Om te voorkomen dat de kap bij extreem weer (windkracht 9 en hoger) vervormt en beschadigt en we het treinverkeer voor de veiligheid stil moeten leggen, nemen we tijdelijke constructieve maatregelen.

We plaatsen op tien plekken op het perron betonblokken die met een massief stalen buisconstructie (stalen trekankers) worden verbonden aan de perronkap. Bij de betonblokken komen bankjes om op te zitten. Ter hoogte van de wachtruimte aan zuidzijde van het perron bouwen we een alternatieve constructie om de stalen buisconstructie aan te bevestigen. Hierdoor wordt een toegangsdeur van de wachtruimte geblokkeerd. De andere drie toegangsdeuren blijven open. De wachtruimte blijft hierdoor toegankelijk voor de reizigers.

  • Bovenaanzicht constructie
    Bovenaanzicht constructie
  • Constructie zuidzijde bij abri
    Constructie zuidzijde bij abri

Voorbereidend onderzoek

Bij het plaatsen van de tijdelijke maatregelen op perron 3 en 4 vervangen we ook een van de gietijzeren kolommen langs perron 3 door een stalen kolom. Deze kolom gebruiken we voor verder onderzoek om de renovatie van de perronkappen op station Nijmegen verder voor te bereiden. Vanuit duurzaamheidsoogpunt willen we zoveel mogelijk materialen hergebruiken.

Takke Breukelen b.v. gaat de werkzaamheden in de periode van 22 maart tot en met 17 mei uitvoeren. Er wordt gewerkt na de avondspits tussen 19:30 en 06:00 uur. Het meeste werk vindt plaats in de nacht.

Bekijk de meest actuele werkzaamheden Bekijk de meest actuele werkzaamheden

Monumentale perronkappen

De monumentale perronkappen op station Nijmegen zijn ruim 130 jaar oud en toe aan groot onderhoud en renovatie. Door hun leeftijd voldoen ze niet meer aan de huidige wet- en regelgeving. De grote renovatieklus wordt de komende jaren tegelijk uitgevoerd met de werkzaamheden van het andere, grote project in Nijmegen. 

Lees wat we nog meer doen in Nijmegen Lees wat we nog meer doen in Nijmegen

Hinder op het perron

Daar waar het kan proberen we de hinder voor reizigers te beperken. De aannemer werkt zoveel mogelijk op één werkplek tegelijk. De werkplekken worden na de werkzaamheden zo klein mogelijk afgezet met hekwerk met duidelijke signalering. Tijdens werkzaamheden (na de avondspits) is de werkplek groter. Wanneer nodig kunnen reizigers met een visuele beperking dan actieve begeleiding langs de werkplek krijgen.

Voor het vervangen van de gietijzeren kolom langs perron 3 is het nodig de geleidelijn tijdelijk te verleggen. Deze wordt haaks omgeleid volgens de hiervoor geldende voorschriften en krijgt aan weerszijden van het werkvak tijdige markering met attentievlakken. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, wordt de geleidelijn hersteld.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers