Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Zwolle : Opstel- en servicesporen (Project gerealiseerd)

In de buurt van Windesheim Campus liggen opstelsporen. Hier parkeren vervoerders hun treinen en maken ze de treinen schoon. Op dit opstelterrein in Zwolle heeft ProRail extra sporen aangelegd. Zo kunnen er meer treinen tegelijkertijd terecht. Daarnaast heeft NS op het terrein een treinwasinstallatie en een nieuw dienstgebouw gerealiseerd.

Locatie
Zwolle
Programma
Spoorplan Noord-Nederland
Startdatum
2018
Einddatum
2020

Vernieuwing in twee delen

Naast de extra sporen op het opstelterrein hebben we ook een extra spoor aangelegd tussen het opstelterrein en station Zwolle. Om dit spoor te bouwen, is een deel van de gebouwen op het Wärtsiläterrein aangepast. Het opstelterrein zelf werd in twee delen vernieuwd. Het eerste deel aan de zuidkant is sinds oktober 2019 in gebruik. In juni 2020 is het hele Zwolse opstelterrein gereed gekomen.

Bescherming van grondwater en natuur

Het hele opstelterrein is voorzien van een vloeistofdichte folie. Zo beschermen we het grondwater in het park Engelse Werk tegen verontreiniging. Belangrijk, want hier wordt drinkwater gewonnen voor de regio Zwolle.

Ook hebben we rekening gehouden met de natuur. Het opstelterrein heeft een amberkleurige verlichting, dit licht geeft zo min mogelijk verstoring voor de dieren rondom het terrein. De duurzame ledverlichting wordt automatisch gedimd wanneer er geen beweging is op het terrein.

Spoorplan Noord-Nederland

Dit project maakt deel uit van het programma Spoorplan Noord-Nederland. In dit programma wordt het spoornetwerk naar de noordelijke provincies verbeterd. Het uitbreiden van het opstel- en serviceterrein zorgt ervoor dat er straks meer treinen kunnen parkeren. Hiermee wordt de capaciteit van station Zwolle vergroot.

Lees meer over dit programma

Gerelateerde projecten

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers