Zwolle : Opstel- en servicesporen (Project gerealiseerd)

In de buurt van Windesheim Campus liggen opstelsporen. Hier parkeren vervoerders hun treinen en maken ze de treinen schoon. Op dit opstelterrein in Zwolle legt ProRail extra sporen aan. Zo kunnen er straks meer treinen tegelijkertijd terecht. Daarnaast bouwt NS op het terrein een treinwasinstallatie en een nieuw dienstgebouw.

Locatie
Zwolle
Programma
Spoorplan Noord-Nederland
Startdatum
2018
Einddatum
2020

Vernieuwing in twee delen

Naast de extra sporen op het opstelterrein leggen we ook een extra spoor tussen het opstelterrein en station Zwolle. Om dit spoor te bouwen, passen we een deel van de gebouwen op het Wärtsiläterrein aan. Het opstelterrein zelf wordt in twee delen vernieuwd. Het eerste deel aan de zuidkant is al sinds oktober 2019 in gebruik. In juni 2020 is het hele Zwolse opstelterrein klaar.

Bescherming van grondwater en natuur

Het hele opstelterrein is voorzien van een vloeistofdichte folie. Zo beschermen we het grondwater in het park Engelse Werk tegen verontreiniging. Belangrijk, want hier wordt drinkwater gewonnen voor de regio Zwolle.

Ook houden we rekening met de natuur. Het opstelterrein krijgt amberkleurige verlichting, dit licht geeft zo min mogelijk verstoring voor de dieren rondom het terrein. De duurzame ledverlichting wordt automatisch gedimd wanneer er geen beweging is op het terrein.

Spoorplan Noord-Nederland

Dit project maakt deel uit van het programma Spoorplan Noord-Nederland. In dit programma wordt het spoornetwerk naar de noordelijke provincies verbeterd. Het uitbreiden van het opstel- en serviceterrein zorgt ervoor dat er straks meer treinen kunnen parkeren. Hiermee wordt de capaciteit van station Zwolle vergroot.

Lees meer over dit programma

Gerelateerde projecten

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers