Tunnel onder station Deventer Colmschate

Betere doorstroming van het verkeer, veiligere overwegen, betere toegang naar de perrons… Dat gaan de werkzaamheden bij station Deventer Colmschate opleveren. We bouwen een tunnel onder het spoor. Daardoor kan het verkeer sneller en veiliger doorstromen, en ontstaat er ruimte voor groen in de ruimte rondom de tunnel.

Meerdere rijstroken voor het verkeer

De tunnel bevindt zich aan de Oostriklaan en bestaat uit twee rijstroken voor gemotoriseerd verkeer, twee voor fietsers en een voetpad. Zo kan al het verschillende verkeer snel en veilig doorstromen. Wachten voor gesloten overwegen is straks verleden tijd. 

Trappen en liften geven vanaf het bovengelegen station toegang tot de tunnel. Het station zelf krijgt ook een geheel nieuw uiterlijk: er komt een grote overkapping boven de perrons ter hoogte van de tunnel. 

Overweg blijft open tijdens werkzaamheden

Tijdens de aanleg van de woonwijk Colmschate, in de jaren 70, was er al het plan om in de toekomst een tunnel aan te leggen onder het spoor. Daarom is de huidige overweg destijds in een ‘slinger’ aangelegd: in de toekomst zou deze dan rechtgetrokken kunnen worden. Dankzij deze planning is er ruimte om de tunnel aan te leggen én tegelijkertijd de overweg zoveel mogelijk in gebruik te laten. Daardoor blijft de overlast tijdens de werkzaamheden zo beperkt mogelijk.

Tot slot maakt het rechttrekken van de weg het mogelijk de ruimte rondom de tunnel opnieuw groen in te richten.

Planning

In maart 2017 zijn we begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Rond de zomer start de aannemer met de daadwerkelijke aanleg van de tunnel. We verwachten dat de nieuwe onderdoorgang begin 2019  klaar is voor gebruik.

Nieuws

Feestelijke oplevering tunnel Oostriklaan en station Deventer-Colmschate

Deventer Colmschate Oostriklaan
Dorothé Wennekendonk, regio directeur ProRail: 'We werkten samen met onze aannemer Van Spijker Infrabouw stevig door. Binnen twee jaar tijd is dit het resultaat: wat een vooruitgang voor reizigers, omwonenden en doorstroom van verkeer, met deze upgrade van station en spoorkruising Oostriklaan in Deventer Colmschate.'
Gepubliceerd op

Timelapse bouw onderdoorgang Oostriklaan Deventer Colmschate

Lees meer

Planning en mijlpalen

  • maart 2017 - Start (voorbereidende) werkzaamheden
  • mei – inrichting werkterrein
  • weekend 4/5 november 2017 - buitendienststelling (damwanden)
  • voorjaar 2018 buitendienststelling - inschuiven

Contact