Zwolle

Zwolle is één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland. Een onmisbare schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Op station Zwolle komen elk half uur treinen aan uit acht richtingen. Steeds meer treinreizigers stappen hier op de trein, of maken een overstap. Daarom maken we de sporen in Zwolle klaar voor de toekomst.

Betere dienstregeling

Hoe beter treinen op elkaar aansluiten, hoe soepeler en sneller de treinreis gaat. Er kunnen dan ook meer treinen rijden. Om de dienstregeling te verbeteren, is er ruimte op het spoor nodig. We verdubbelen het spoor vanaf Zwolle tot de splitsing bij Herfte en bouwen we een vrije spoorkruising bij Herfte. Hierdoor kunnen de treinen tussen Zwolle en Meppel of Emmen in één keer doorrijden, zonder op elkaar te hoeven wachten. Daarnaast verbreden we het perron aan de kant van de Oosterlaan. Hiervoor verleggen we spoor 16.

Extra opstelsporen bij Windesheim

Bij het opstelterrein ten zuidwesten van station Zwolle (bij Windesheim) leggen we extra sporen aan, waardoor er meer treinen kunnen parkeren.

Grootschalige werkzaamheden van 6 tot en met 22 juli

Van zaterdag 6 tot en met maandag 22 juli gaan we volle bak aan de slag bij Zwolle. We vernieuwen alle sporen en wissels aan de westzijde van het station, nadat vorig jaar de oostzijde is gedaan. Dit betekent dat we de sporen aan de westkant helemaal weghalen en weer opnieuw neerleggen. We vernieuwen niet alleen alle wissels, maar ook alles wat daarbij hoort, zoals de bovenleiding en kabels die de wissels aansturen. Dit is een grote en belangrijk stap om het spoorknooppunt Zwolle klaar te maken voor de toekomst en ervoor te zorgen dat jouw treinreis soepel verloopt.

Om werkzaamheden slim te combineren, zijn er ook nog veel werkzaamheden op de sporen in de omgeving van Zwolle. Zo brengen we damwanden aan bij viaducten en bruggen tussen Zwolle en Herfte, vernieuwen we delen spoor tussen Zwolle en Wijhe en doen we groot onderhoud aan de Vechtbrug. Er rijden die 17 dagen geen of minder treinen van en naar Zwolle, check voor vertrek de reisplanner.

Nieuws

Planning

  • 2017: start bouw busbrug Zwolle
  • 2018: start bouw spooruitbreiding Zwolle-Herfte
  • 2019: busbrug Zwolle gereed
  • 2021: spooruitbreiding Zwolle-Herfte gereed

Contact