Zwolle

Zwolle is één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland. Een onmisbare schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Op station Zwolle komen elk half uur treinen aan uit acht richtingen. Steeds meer treinreizigers stappen hier op de trein, of maken een overstap. Daarom maken we de sporen in Zwolle klaar voor de toekomst.

Betere dienstregeling

Hoe beter treinen op elkaar aansluiten, hoe soepeler en sneller de treinreis gaat. Er kunnen dan ook meer treinen rijden. Om de dienstregeling te verbeteren, is er ruimte op het spoor nodig. We verdubbelen het spoor vanaf Zwolle tot de splitsing bij Herfte en bouwen een vrije spoorkruising bij Herfte. Hierdoor kunnen de treinen tussen Zwolle en Meppel of Emmen in één keer doorrijden, zonder op elkaar te hoeven wachten. Daarnaast verbreden we het perron aan de kant van de Oosterlaan. Hiervoor verleggen we spoor 16.

Extra opstelsporen bij Windesheim

Bij het opstelterrein ten zuidwesten van station Zwolle (bij Windesheim) leggen we extra sporen aan, waardoor er meer treinen kunnen parkeren.

Nieuws

Slingers voor Zwolle

Een grote mijlpaal voor de spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte: vanaf maandag 19 oktober rijden treinen over de twee nieuwe sporen. Met een zogenaamde ‘spoorslinger’ gaan treinen uit Meppel en Emmen straks over van de oorspronkelijke naar de nieuwe sporen. Vlieg mee over de nieuwe sporen met onderstaande dronebeelden.
Gepubliceerd op

Zomerwerkzaamheden in Zwolle, gevolgen voor treinverkeer

Tunnelwand dive-under Herfte
Aanleg van de tunnelwand van de dive-under bij Zwolle-Herfte
De spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is in volle gang. Vanaf station Zwolle tot en met station Herfte werken we hard aan de spoorverdubbeling en de dive-under. Er is een aantal weekenden in en na de zomerperiode waarin de werkzaamheden gevolgen hebben voor het treinverkeer.
Gepubliceerd op

Planning

  • 2020: nieuwe opstelterrein bij Windesheim klaar
  • 2021: spooruitbreiding Zwolle-Herfte en dive-under klaar

Contact