Zwolle

Zwolle is één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland. Een onmisbare schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Op station Zwolle komen elk half uur treinen aan uit acht richtingen. Steeds meer treinreizigers stappen hier op de trein, of maken een overstap. Daarom maken we de sporen in Zwolle klaar voor de toekomst.

Betere dienstregeling

Hoe beter treinen op elkaar aansluiten, hoe soepeler en sneller de treinreis gaat. Er kunnen dan ook meer treinen rijden. Om de dienstregeling te verbeteren, is er ruimte op het spoor nodig. We verdubbelen het spoor vanaf Zwolle tot de splitsing bij Herfte en bouwen een vrije spoorkruising bij Herfte. Hierdoor kunnen de treinen tussen Zwolle en Meppel of Emmen in één keer doorrijden, zonder op elkaar te hoeven wachten. Daarnaast verbreden we het perron aan de kant van de Oosterlaan. Hiervoor verleggen we spoor 16.

Extra opstelsporen bij Windesheim

Bij het opstelterrein ten zuidwesten van station Zwolle (bij Windesheim) leggen we extra sporen aan, waardoor er meer treinen kunnen parkeren.

Nieuws

Zomerwerkzaamheden in Zwolle, gevolgen voor treinverkeer

Tunnelwand dive-under Herfte
Aanleg van de tunnelwand van de dive-under bij Zwolle-Herfte
De spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is in volle gang. Vanaf station Zwolle tot en met station Herfte werken we hard aan de spoorverdubbeling en de dive-under. Er is een aantal weekenden in en na de zomerperiode waarin de werkzaamheden gevolgen hebben voor het treinverkeer.
Gepubliceerd op

Megaklus in Zwolle afgerond

Opstel- en serviceterrein Zwolle
De nieuwe strakke sporen op het opstelterrein in Zwolle
Het nieuwe opstelterrein ter hoogte van Hogeschool Windesheim in Zwolle is af. Vanaf eind 2018 werd er ruim anderhalf jaar aan gewerkt. Dat het een megaklus was bevestigen de getallen: kilometers nieuwe strakke sporen en bovenleidingdraden, honderden nieuwe bovenleidingsportalen, duizenden nieuwe dwarsliggers en duizenden tonnen nieuw ballastgrind. Alle voorzieningen zijn nu aanwezig om treinen te parkeren en te onderhouden. Vanaf 15 juni is het terrein klaar voor gebruik door de vervoerders.
Gepubliceerd op

Vijftig voetbalvelden aan parkeerplaatsen voor meer treinen

Opstelterrein RGS Zwolle
Opstelterrein RGS Zwolle
Om ruimte voor meer treinen te creëren werkt ProRail in allerlei opzichten aan uitbreiding op het spoor. Meer plek om treinen te parkeren is één van de belangrijke voorwaarden om de groei van het aantal reizigers straks aan te kunnen. Bij Groningen en Zwolle zijn nu twee gigantische opstelterreinen ter grootte van vijftig voetbalvelden opgeleverd.
Gepubliceerd op

Planning

  • 2020: nieuwe opstelterrein bij Windesheim klaar
  • 2021: spooruitbreiding Zwolle-Herfte en dive-under klaar

Contact