Zwolle

Zwolle is één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland. Een onmisbare schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Op station Zwolle komen elk half uur treinen aan uit acht richtingen. Steeds meer treinreizigers stappen hier op de trein, of maken een overstap. Daarom maken we de sporen in Zwolle klaar voor de toekomst.

Betere dienstregeling

Hoe beter treinen op elkaar aansluiten, hoe soepeler en sneller de treinreis gaat. Er kunnen dan ook meer treinen rijden. Om de dienstregeling te verbeteren, is er ruimte op het spoor nodig. We verdubbelen het spoor vanaf Zwolle tot de splitsing bij Herfte en bouwen een vrije spoorkruising bij Herfte. Hierdoor kunnen de treinen tussen Zwolle en Meppel of Emmen in één keer doorrijden, zonder op elkaar te hoeven wachten. Daarnaast verbreden we het perron aan de kant van de Oosterlaan. Hiervoor verleggen we spoor 16.

Extra opstelsporen bij Windesheim

Bij het opstelterrein ten zuidwesten van station Zwolle (bij Windesheim) leggen we extra sporen aan, waardoor er meer treinen kunnen parkeren.

Nieuws

ProRail test nieuw fietsenrek

Proef met fietsenrek voor licht afwijkende fietsen bij station Zwolle zuidingang
Proef met fietsenrek voor licht afwijkende fietsen bij station Zwolle zuidingang
ProRail en NS testen in vier fietsenstallingen een fietsenrek dat geschikt is voor ‘licht afwijkende’ fietsen, bijvoorbeeld met een krat of kinderzitje. Dit soort fietsen past niet goed in de standaardrekken en belemmeren het stallen van fietsen in de rekken eromheen.
Gepubliceerd op

Werkzaamheden spoorviaduct Ceintuurbaan starten in januari

Visual van het nieuwe viaduct over de Ceintuurbaan
Het nieuwe fietsviaduct over de Ceintuurbaan. Hierachter liggen de twee spoorviaducten.
Van januari tot oktober 2020 gaan we aan de slag met het spoorviaduct over de Ceintuurbaan. Ook vernieuwen we het huidige fietsviaduct. Dit is nodig voor de spoorverdubbeling tussen station Zwolle en het spoorknooppunt bij Herfte. Aannemer NoorderSpoort voert de werkzaamheden uit in opdracht van ProRail.
Gepubliceerd op

Planning

  • 2020: nieuwe opstelterrein bij Windesheim klaar
  • 2021: spooruitbreiding Zwolle-Herfte en dive-under klaar

Contact