Zwolle opstel- en servicesporen

In de buurt van de Windesheim Campus liggen ‘opstelsporen’. Hier kunnen treinen parkeren en kunnen vervoerders treinen schoonmaken en onderhouden. Op dit opstelterrein leggen we extra sporen aan zodat er meer treinen tegelijkertijd terecht kunnen. NS bouwt hier een treinwasinstallatie en een nieuw dienstgebouw, waardoor vervoerders de treinen sneller en efficiënter kunnen schoonmaken en onderhouden.

Via een extra te bouwen spoor tussen het station en het opstelterrein, kunnen treinen vanaf station Zwolle naar de nieuwe opstelsporen rijden en andersom. Om dit spoor te bouwen, moeten we een deel van de gebouwen op het Wärtsilä terrein aanpassen.

Bescherming van grondwater

Het hele opstelterrein wordt voorzien van een vloeistofdichte folie. Zo is het grondwater in het park Engelse Werk beschermd tegen verontreiniging. Belangrijk, want hier wordt drinkwater gewonnen voor de regio Zwolle.  

Planning

We verwachten dat de opstelsporen en het toegangsspoor eind 2019 gereed zijn.

Het laatste nieuws

Wissels verwisseld in Zwolle

Bij Zwolle zijn 122 spoordelen en 21 wissels vernieuwd, een gigantisch karwei. Het grote bouwmaterieel is inmiddels weer vertrokken. Tot en met maandag 22 juli werken we nog stevig door aan vernieuwing van bovenleiding, seinen en aansturing. Dinsdag 23 juli rijden de treinen weer.
Gepubliceerd op

6 juli start werk Zwolle

Komend weekend starten grootschalige werkzaamheden bij knooppunt Zwolle: ProRail vernieuwt onder andere het hele spoorsysteem aan de westzijde van het station. Van zaterdag 6 tot en met maandag 22 juli is treinverkeer aangepast. Check je reisplanner welke gevolgen dit zomerwerk voor jouw reis heeft.
Gepubliceerd op

Documenten

Planning

2018:

  • Begin november: start ontgraven opstelterrein bij Windesheim
  • Oktober - eind december: zeven ballast werkterrein Koggelaan
  • Eind november: start aanleg vloeistofdichte folie

2019:

  • November 2018 - oktober 2019: aan- en afvoer grond en spoormaterialen
  • Februari 2018 - juli 2019: opbouwen nieuw opstelterrein
  • Zomer: 17-daagse (24/7) vernieuwen sporen en wissels westzijde station
  • Zomer: aanpassen spoordek Koggetunnel
  • Najaar: bouw extra spoor bij Wärtsilä
  • Oktober 2019: in dienst stellen nieuw opstelterrein

Contact