Busbrug onderweg naar Zwolle

Nieuws

23 januari 2018

ProRail laat in opdracht van gemeente Zwolle een gigantische busbrug bouwen. De elegante vormen bestaan deels uit beton en deels uit staal. De stalen delen zijn voorgebouwd in het Belgische Gent. In 30 grote delen komen die naar Zwolle.

Bekijk: Busbrug Zwolle: stalen deel wordt voorgebouwd in België bij Victor Buyck

Transporten vanuit België

Het stalen deel dat straks op zo'n 7 meter hoogte over de sporen loopt is 110 meter lang en het brugdek is ruim 5 meter breed. In België vlakbij Gent bouwt het staalconstructiebedrijf Victor Buyck alvast grote stukken voor. Kleine en grote onderdelen worden uiterst nauwkeurig in elkaar gezet (zie de video en foto's uit de staalfabriek). De brug komt in 30 delen naar Zwolle. De speciale transporten beginnen met de eerste rit in de nacht van 22 op 23 januari.

Nauwkeurige montage

Lassers zetten de 30 delen vervolgens aan elkaar tot een geheel. Precisie is bij het monteren van groot belang, want de brug heeft een bijzondere S-vorm en moet geheel in balans op de betonnen peilers komen te liggen. In mei rijden we de brug over de sporen, sluiten we het stalen deel aan op de betonnen 'landhoofden' en daarmee ligt het deel op zijn plaats.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers