Doelstellingen CO2-reductie binnen handbereik

De doelstellingen die ProRail heeft op het gebied van CO2-reductie komen in zicht. Vanaf 2020 willen we per jaar maximaal tien kiloton CO2 uitstoten (wat vrijkomt door ons eigen energieverbruik). Dat gaan we, zoals het er nu naar uitziet, binnen de tijd halen. Onze definitieve CO2-voetafdruk in 2018 komt uit op elf kiloton en dat is één kiloton minder dan het jaar ervoor. De prognose is dat we in 2019 al op tien kiloton uitkomen.

Ook de doelstelling om jaarlijks vijf kiloton aan CO2 te besparen op de materialen die gebruikt worden voor aanleg, beheer en onderhoud van het spoor, gaan we naar verwachting halen. De reductie komt tot stand door het hergebruik van materialen, het toepassen van duurzamere materialen en door het verminderen van transport of de keuze voor andere vormen van transport.

Energieverbruik

De daling naar elf kiloton in 2018 komt door het lagere energieverbruik (gas, diesel en benzine) van onder andere noodaggregaten, wisselverwarming en gebouwen. Ook het toegenomen gebruik van groen gas (+50%) draagt bij aan de lagere uitstoot. Daarnaast is het verbruik van onze bedrijfswagens en leaseauto’s gedaald. Dat komt enerzijds door de introductie van de eerste elektrische auto’s en anderzijds doordat er simpelweg minder brandstof is verbruikt. 

Opwekking

We verbruiken niet alleen energie, we wekken ook zelf duurzame energie op. Dit draagt eveneens bij aan de verlaging van onze CO2-uitstoot. In 2018 hebben we bijna één miljoen kWh aan duurzame energie opgewekt. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 350 huishoudens per jaar. En we gaan natuurlijk gewoon door met het verduurzamen van onze bedrijfsvoering. Zo hebben we dit jaar het dak van station Zwolle voorzien van zonnepanelen. 

Verwachting voor 2019

De verwachting is dat we de doelstellingen voor 2019 ruimschoots gaan halen. Dat komt omdat we steeds meer wissels elektrisch zijn gaan verwarmen, maar ook omdat we een warm voorjaar hebben gehad. We hebben in 2019 ook meer groen gas gebruikt (+75%) dan vorig jaar en we wekken meer zonne-energie op (1,2 miljoen kWh). 

Tijd voor nieuwe doelen

2020 is in zicht. Het wordt dus tijd om nieuwe doelen te formuleren. Dat doen we aan de hand van de 'Routekaart Verduurzaamt' die we dat jaar gaan vaststellen. Wil je meer informatie over ons CO2-beleid? Kijk dan eens hier.

Gepubliceerd op