Leveranciers : ICT en automatisering voor kantoor

ProRail behoort qua ICT tot de grootste bedrijven van Nederland. De afdeling ProRail-ICT is medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling en samenhang van alle ICT binnen ProRail. Het is essentieel dat de continuïteit en beschikbaarheid van de dagelijkse operatie gewaarborgd zijn. Dat nieuwe ontwikkelingen in de ICT-infrastructuur kunnen worden ingepast. En dat zonder hinder voor de treindienst om 24/7 operationeel te houden.

ProRail werkt met slimme inzet van ICT effectief samen met ketenpartners. Dat doen we met de visie 'partners verbonden en proces versneld’.

Generieke ICT

De railinfra bevat generieke ICT om de organisatie draaiende te houden. Daarnaast bevat het ook veel ICT-componenten voor de specifieke spoorse activiteiten. Denk aan een eigen communicatienetwerk, glasvezel en GSM-R, en maatwerk software.

Uitdaging

ProRail staat als spoorbeheerder voor een enorme uitdaging. De bestaande spoorinfrastructuur in Nederland is bijna niet uit te breiden.

Elke dag rijden er 5500 treinen over het 7000 kilometer lange Nederlandse spoor. 1,2 miljoen reizigers komen dagelijks via 408 stations op hun bestemming. Daarnaast worden er elke dag 110.000 ton goederen vervoerd. Dat komt neer op 51 miljard tonkilometers per jaar. De schatting is dat het komende tien jaar het aantal reizigers en goederentreinen stijgt met 30-40%.

Aanpassen spoorinfrastructuur

ProRail wil de komende tien jaar de spoorinfrastructuur aanpassen. Wij willen hoogwaardige verbindingen realiseren, zonder kilometers extra spoor aan te leggen. Onze missie daarbij is verbinden, verbeteren en verduurzamen.

De mobiliteit verandert dus. Daarvoor is een andere focus en aanpak in onze regie nodig. Nieuwe technologieën bieden kansen. Deze gaan helpen om meer treinen te laten rijden. Vaker en efficiënter. En met minder hinder.

Denk daarbij aan automatisch bestuurde treinen, robotisering, data science, augmented reality, sensortechniek, simulatie, solvers en big data. En andere manieren van werken: Agile, focus op keten en integraal werken én samenwerken in ecosystemen. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze partners.

Contact

Bij ProRail is de inkoopkennis ICT gebundeld. Heb jij als leverancier of partner van ProRail vragen over aanbestedingen of inkoop in dit domein? Neem dan contact op met onze afdeling Procurement. Dat kan via het contactformulier.

Naar het contactformulier

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers