: Veilig en duurzaam verwerken

Vanaf maart 2021 wordt het chroom-6 houdend staalschroot van ProRail veilig en duurzaam verwerkt bij Purified Metal Company.

Alle geschilderde stalen objecten van ProRail zijn, door het gebruik van chroom-6 houdende verf in het verleden, chroom-6 verdacht en dienen in die hoedanigheid als chroom-6 houdend behandeld en afgevoerd te worden.

Staalschroot

Staalschroot wordt in Nederland ingenomen door de metaalrecyclingsbedrijven, die dit schroot voor het overgrote deel exporteren. ProRail heeft in 2018 besloten om, los van de wet- en regelgeving Inspectie Leefomgeving en Transport,  geen chroom-6 verdacht schroot meer te willen exporteren in verband met duurzaamheid en veiligheid.

ProRail is opzoek gegaan naar een veilige en duurzame verwerkingsmethode in Nederland. In 2018 was geen verwerkingslocatie beschikbaar in Nederland, maar is gestart met de bouw van een recyclingplant van de Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl. Tot het moment dat deze recyclingplant gereed was is het staalschroot van ProRail tijdelijk opgeslagen bij de Jansen Recycling Group te Dordrecht.

Schone grondstof

Begin dit jaar is de recyclingplant van PMC in Delfzijl geopend. Hierin kan, met asbest en chroom-6 verontreinigd, staalschroot omgesmolten worden tot een schone grondstof voor de staalproductie. ProRail laat alle geschilderde metalen objecten, tegen een afgesproken tarief, daarom vanaf 7 maart 2021 afvoeren naar de locatie van PMC.

Met deze oplossing kiest ProRail voor een duurzame en veilige afzet en verwerking van haar chroom-6 verdacht staalschroot. Het staalschroot wordt onder geconditioneerde en veilige omstandigheden gesmolten tot een schone grondstof voor de staalproductie. Hergebruik van schroot verminderd de CO2 uitstoot met 50% ten opzichte van de productie van staal uit ijzererts.

Aannemers en ingenieursbureaus worden door ProRail rechtstreeks geïnformeerd over de afvoer van chroom-6 houdend staalschroot.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers