Veilig werken : Veilige berijdbaarheid

ProRail zorgt ervoor dat het spoor veilig berijdbaar is. Ook tijdens werkzaamheden en projecten. In onze bedrijfsvoorschriften is precies vastgelegd wanneer het spoor veilig berijdbaar is, en wanneer niet. Om het spoor ook tijdens werkzaamheden veilig te houden, zijn er speciale procedures. Iedereen die rond het spoor werkt, moet zich daaraan houden.

Veiligheid voorop

Ons uitgangspunt: treinen rijden alleen als dat 100% veilig is. Voldoet de situatie op het spoor niet aan de veiligheidseisen uit onze bedrijfsvoorschriften? Dan nemen we maatregelen. We laten bijvoorbeeld treinen langzamer rijden. Of leggen op het treinverkeer op een bepaald traject zelfs helemaal stil.

Procedures bij werkzaamheden

Ook tijdens spoor- en projectwerkzaamheden moeten treinen veilig kunnen rijden. Samen met onze ingenieursbureaus, bouwbedrijven en aannemers zorgen we dat de veiligheidsrisico's duidelijk én beheersbaar zijn. Vanaf de plan- en ontwerpfase tot aan de daadwerkelijke uitvoering.

ProRail hanteert hiervoor een aantal vaste procedures:

  • Procedure ‘Borgen Veilige Berijdbaarheid’.
  • Regelingen voor het borgen van de veilige berijdbaarheid bij (deel)werkzaamheden aan treinbeveiligingsinstallaties.

Deze procedures zijn opgenomen in de RailinfraCatalogus.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers