Nieuwe tunnel station Haren

Voetgangers en fietsers gaan er flink op vooruit in Haren. Een nieuwe, moderne tunnel bij het station gaat voor een veilige verbinding zorgen tussen het westelijk deel van Haren en Oosterhaar. Maar dat is niet het enige. We pakken we het hele stationsgebied aan: van de riolering tot aan de inrichting van station en stationsplein.

Het stationsgebied

‘Station Haren verbindt’ is een gezamenlijk project dat we samen met de gemeente Haren, de regio Groningen-Assen, provincie Groningen, het Rijk en NS uitvoeren. Hoogtepunt is de nieuwe tunnel. Maar het hele stationsgebied wordt gemoderniseerd. Een nieuw P+R terrein is al in gebruik. Daarnaast komen er meer fietsenstallingen, de omgeving wordt mooier en het station krijgt een veilige toegang, een aangenamere wachtruimte en twee liften.

De tunnel

De nieuwe tunnel is een investering in de eenheid van het dorp en daarmee van grote betekenis. Alle fietsers gaan er flink op vooruit, maar vooral schoolgaande jeugd. Zij hoeven niet meer over de drukke kruising. Het centrum en de scholen bij het station worden beter bereikbaar. Hetzelfde geldt voor de verschillende woonwijken. De tunnel is voor een deel open wat een veilig en ruimtelijk gevoel geeft.

Modernisering station

De tunnel maakt ook een veilige toegang tot het station mogelijk. In de entree van de tunnel komen twee liften en trappen naar de twee perrons van het station. Met nieuwe bankjes en een opknapbeurt van het gebouwtje op het perron wordt het wachten aangenamer. 

Planning

Tijdens het weekend van Hemelvaart 2018 is aannemer Reimert gestart met de bouw van stalen damwanden voor de tunnel. Door tegenslag met het plaatsen van de oorspronkelijke 3 tunneldekken is het werk uitgelopen. Inmiddels zijn alle 3 tunneldekken geplaatst. De onderdoorgang heeft nu echt vorm gekregen. De vloer en wanden zijn gestort en de betonnen delen geplaatst. Afgelopen periode zijn de trappen geplaatst en de perrons aangepast. Alle werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. Reizigers maken gebruik van de onderdoorgang om op het perron te komen. Vanaf oktober doet de onderdoorgang ook als interwijk verbinding dienst. Er zullen dan wel nog afrondende werkzaamheden plaatsvinden.

Nieuws

Tunnel Haren heet Bradetunnel

Het station Haren en de omgeving zijn flink verbeterd met een tunnel, nieuw plein, liften en verbeterde perrons met nieuwe led-verlichting.
Het station Haren en de omgeving zijn flink verbeterd met een tunnel, nieuw plein, liften en verbeterde perrons met nieuwe led-verlichting.
Vrijdag 22 november openden gemeente Groningen en ProRail officieel de fiets- en voetgangerstunnel bij station Haren. Samen met wethouder Philip Broeksma onthulden we het naambord: Bradetunnel. ProRail regiodirecteur Dorothé Wennekendonk: ‘Voor Haren en voor het treinverkeer is de Bradetunnel een grote aanwinst: de veiligheid op weg en spoor is hiermee substantieel vergroot.’
Gepubliceerd op

Vacatures

Werk jij mee aan vervoer waar Nederland beter van wordt? Bekijk onze vacatures op Werken bij ProRail.

Contact