Graffitivandalen bij de eerste spuit aangehouden

Incidentenbestrijding van ProRail heeft afgelopen week drie graffitispuiters in de kraag gevat. Een oplettende inspecteur van een aannemer maakte melding van voorbereidingen op graffiti bij Schiedam. Tijdens een nachtelijke actie werden zij op heterdaad betrapt.
graffiti op trein

Preventie

Graffitispuiters zorgen niet alleen voor een lelijk aanzicht en een kostenpost voor de schoonmaak. Ze veroorzaken op en rondom het spoor voor gevaarlijke situaties.

Heterdaad

En daar wil ProRail vanaf. Daarom heeft het aanpakken van koperdiefstal en ook graffiti vandalisme extra prioriteit. Na de melding werd er direct opgeschaald. In de nacht van donderdag op vrijdag lag een surveillanceteam op een verdekte plek. Op het moment dat drie graffitispuiters zich naar de muur begaven konden zij direct de politie alarmeren en het drietal oppakken.

Maatregelen

Naast het in de kraag vatten van graffitispuiters doet ProRail er veel aan om te voorkomen dat het gebeurt. Op veel plekken heeft ProRail slimme camera’s geïnstalleerd. Deze registreren ongewone activiteiten en seinen onze medewerkers in als er iets verdachts gebeurt. De beelden worden dat geanalyseerd en als het nodig is worden onze incidentbestrijders naar de locatie gestuurd.  Ook maken wij gebruik van big data om de pakkans te vergroten.

Gevelplaten

Een andere manier om graffiti te voorkomen is het onmogelijk maken dat de graffiti blijft zitten. Samen met Bureau Spoorbouwmeester zijn twee panelen ontwikkeld die als een soort tweede huid voor een gebouw geplaatst kunnen worden of bij nieuwe gebouwen als gevel kunnen worden toegepast en waarop graffiti plaatsen onmogelijk is. De één bestaat uit 3D geprint gerecycled materiaal en de ander uit bakstenen met uitstekende delen.

 

Gepubliceerd op