Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Aan de slag op de Havenspoorlijn

Nieuws

26 mei 2021

In het Pinksterweekend werd op veel plekken in het land gewerkt aan het spoor. Ook op de Havenspoorlijn Rotterdam was het druk. Op de goederenspoorlijn werden veel werkzaamheden tegelijk uitgevoerd, waaronder de vernieuwing van twee belangrijke wissels in de hoofdbaan door aannemer Strukton Rail.

Tegelijk uitgevoerd

Jurian Nohl, rail systems engineer (RSE) bij ProRail, was nauw betrokken bij al het werk. Het is zijn taak om alle partijen te betrekken bij het project en te kijken waar technische knelpunten zitten. Een RSE stelt ook vast waar het ene project een andere raakt en welke projecten in een gebied tegelijk kunnen worden uitgevoerd zonder dat mensen elkaar in de weg lopen. Zoals nu op de Havenspoorlijn, waar veel infrastructuur aan het einde van de levensduur is.

  • Jurian Nohl, rail systems engineer bij ProRail
    Jurian Nohl, rail systems engineer bij ProRail
  • Met behulp van een prisma en een Total-Station worden de wissels exact op de juiste positie gelegd
    Met behulp van een prisma en een Total-Station worden de wissels exact op de juiste positie gelegd
  • De nieuwe ballast wordt nat gemaakt om stofvorming te voorkomen
    De nieuwe ballast wordt nat gemaakt om stofvorming te voorkomen

Bundelen waar mogelijk

Met de goederenvervoerders, verladers en terminals is afgesproken dat ProRail zich inzet voor minder hinder terwijl de Havenspoorlijn versneld wordt aangepakt. Dat betekent dat het werk waar mogelijk wordt gebundeld, zoals nu in het Pinksterweekend. Jurian: “Dat er nu veel wordt gewerkt op de Havenspoorlijn is positief, dit is wat we beloofd hebben. Het is natuurlijk lastig voor de gebruikers dat het spoor dan niet beschikbaar is. Maar iedereen weet dat dit werk hard nodig is en dat het een investering is in de toekomst. Het werk wordt dus ook gewaardeerd.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers