Aanleg reizigerstunnel Gorinchem gaat weer verder

Nieuws

22 juli 2020

ProRail en Ballast Nedam gaan verder met de aanleg van de reizigerstunnel op station Gorinchem, dat aan de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen ligt. Een arbitragezaak bracht dit jaar een einde aan een conflict tussen bouwer en opdrachtgever. Beide partijen hebben met frisse moed een nieuw team opgesteld. Doel is om de tunnel op 1 december 2021 op te leveren.

De nieuwe projectteams van ProRail en Ballast Nedam hebben deze week kennisgemaakt met elkaar. Samen stellen zij een plan op. Met vervoerder Qbuzz en gemeente Gorinchem gaan we kijken wanneer de spade weer de grond in kan en wat dat betekent voor het treinverkeer.

Modernisering station

Na jaren van plannen en de noodzakelijke voorbereiding, startte in 2018 de grote modernisering van het station. ProRail en gemeente Gorinchem werden bij deze klus financieel bijgestaan door de provincie Zuid-Holland. De belangrijkste aanwinst moet een reizigerstunnel worden, die ervoor zorgt dat de perrons toegankelijk zijn voor iedereen. Nu nog moeten reizigers met een beperking door een steward over een overwegpaadje worden geleid. In de nieuwe situatie kunnen zij een hellingbaan of lift gebruiken.

Putten

Het werk is in het voorjaar van 2019 gestopt omdat er twee oude putten onder de grond bleken te zitten. Hierdoor konden de werkzaamheden niet worden uitgevoerd zoals voorbereid. Ook was er in de bodem een lichte grondwaterverontreiniging aangetroffen, waarvan niet zeker was of deze zich bij de bouw van de tunnel ondergronds zou verplaatsen. Beide partijen zijn het nu eens over de werkwijze om met deze gevallen in de uitvoering rekening te houden. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers