Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Aannemer past planning Groningen Spoorzone aan

Nieuws

30 maart 2022

Aannemer Strukton Civiel heeft aangegeven meer ruimte in de planning nodig te hebben voor de uitvoering van de werkzaamheden aan station Groningen. Hierdoor gaat de eerder geplande treinvrije periode van 51 dagen in de zomer 2023 niet door. De aannemer is momenteel de werkzaamheden aan het herplannen, waarna samen met de betrokken partijen wordt gezocht naar een latere treinvrije periode. Daarna is het mogelijk de totale planning aan te passen en komt er meer duidelijkheid over het verdere verloop van het project.

Meer ruimte in de planning nodig

Doordat het betonstorten van de spoordekken in december niet lukte, is eerder dit jaar de treinvrije periode voor de verhuizing van de huidige sporen 7 en 8 van februari naar mei 2022 verschoven. De aannemer heeft de afgelopen periode bekeken welk effect dit heeft op de grote treinvrije periode in de zomer van 2023. Conclusie is dat de tijd om alle voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn voor het doorkoppelen van de sporen tijdens deze tvp te krap is geworden. Meer ruimte in de planning is nodig.

Plannen kost tijd

Zowel het proces van plannen van de werkzaamheden als het inplannen van een nieuwe treinvrije periode kost tijd. De verbouwing van het station is een complex project, waarbij allerlei onderdelen in elkaar grijpen en effect op elkaar hebben. Het opnieuw plannen van de activiteiten moet zorgvuldig gebeuren, waarbij alle factoren die van invloed kunnen zijn worden meegenomen.

Pas wanneer er een nieuwe betrouwbare planning ligt, kan er met de betrokken partijen gekeken worden wanneer de grote treinvrije periode in te passen is. Dit is ook afhankelijk van bijvoorbeeld andere spoorwerkzaamheden in Nederland en moet goed worden afgestemd. Nadat de nieuwe treinvrije periode bekend is kan de totale planning aangepast worden en komt er meer duidelijkheid over de definitieve oplevering van het project.

Werk gaat door

De werkzaamheden buiten gaan gewoon door, het station blijft net als nu in gebruik voor de reizigers en de treinen rijden in de zomer van 2023 door. Op dit moment vinden de voorbereidingen van de (gedeeltelijke) treinvrije periode van dinsdag 24 mei tot en met maandag 30 mei plaats. Dan verhuizen de huidige sporen 7 en 8 naar het nieuwe spoordek aan de zuidzijde.

Ook het monumentale seinhuis gaat dan naar een tijdelijke plek op het perron, zodat er ruimte komt voor de noordelijke bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Reizigers ondervinden in die week alleen hinder op 29 mei. Dan rijden er bussen in plaats van treinen van en naar Groningen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers