Alexiatunnel Hilversum opent in augustus

Nieuws

Gepubliceerd op 11 juli 2022

Het is het meest complexe onderdeel van project HOV in ’t Gooi: de bouw van de Alexiatunnel, de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. ProRail en aannemer BAM Infra bouwden de tunnel in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Open in augustus

HOV staat voor de hoogwaardige ov-verbinding die gerealiseerd wordt tussen Huizen en Hilversum. De Alexiatunnel maakt daar deel van uit. De opening staat gepland voor 6 augustus dit jaar. De onderdoorgang is vanaf dan toegankelijk voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Omdat de opening in de zomervakantie valt, werd afgelopen zaterdag 9 juli de naam vast onthuld en waren de bestuurders van de betrokken organisaties uitgenodigd.

Gezamenlijk aftellen

Wethouder Bart Heller van de gemeente Hilversum onthulde het naambord van de Alexiatunnel. Hierna volgde een kort vraaggesprek met bestuurders John Voppen (CEO ProRail), Jeroen Olthof (gedeputeerde provincie Noord-Holland) en Michel Langhout (directeur BAM Infra projecten). Samen activeerden zij het aftelbord tot aan openstelling in augustus.

Onthulling Alexiatunnel
De naam van de nieuwe tunnel wordt onthuld

Een huzarenstukje

John Voppen vertelt: “Het is een hele prestatie geweest om deze dubbellaagse onderdoorgang, de eerste in Nederland, te realiseren. Omdat de onderdoorgang midden in een woongebied ligt, heeft het werk veel impact op bewoners gehad. Er is letterlijk gewerkt in de voortuinen van mensen.”

Hij vervolgt: “Het project heeft vanaf het eerste begin tot aan de openstelling maximale focus gehad op veiligheid, omgeving en samenwerking. Zo hebben de partijen samen het beste resultaat kunnen neerzetten voor de omgeving. Er is gebruik gemaakt van vooruitstrevende bouwtechnieken en zo duurzaam mogelijk gewerkt. Met het opengaan van deze onderdoorgang op 6 augustus is een echt huzarenstukje afgeleverd.”

Aftelbord Alexiatunnel
Een aftelbord geeft aan over hoeveel dagen de tunnel wordt opengesteld

Minder overwegen

Spoorveiligheid is een ontzettend belangrijk thema. Samen met wegbeheerders vervangt ProRail in heel Nederland steeds meer overwegen door een veilig alternatief. Nieuwe spoorlijnen hebben al geen overwegen meer. En op bestaande spoorlijnen kijken we waar overwegen vervangen kunnen worden door een tunnel, of hoe ze beter beveiligd kunnen worden.

Voordat deze onderdoorgang er kwam, lag op deze locatie een gevaarlijke overweg waar dagelijks zo’n 230 treinen passeerden. Deze overweg is gesaneerd en met het opengaan van de onderdoorgang kunnen weggebruikers en fietsers straks via deze veilige manier het spoor oversteken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers