Alle treinstations krijgen AED’s

Nieuws

20 oktober 2020

ProRail en NS plaatsen volgend jaar in samenwerking met de Hartstichting 450 AED’s bij 350 treinstations. Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start met de inzet van een AED. Dat is nog niet in heel Nederland mogelijk. Door het aanbod van AED’s uit te breiden naar alle stations willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk.

Reanimatieoproepsysteem

De AED’s zijn straks 24/7 beschikbaar en worden aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Op de vijftig grotere stations is nu al minimaal één AED aanwezig. Ook op deze stations voegen ProRail en NS AED’s toe aan HartslagNu. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Een burgerhulpverlener kan regelmatig sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Deze toegankelijke AED’s maken de stations én de omgeving hartveiliger. Door ze aan te melden bij HartslagNu, kunnen ze bij een hartstilstand snel worden ingezet bij reizigers en iedereen in de omgeving van het station.” 

AED op station Arnhem Centraal
AED op station Arnhem Centraal

Omgevingsfunctie

De AED’s krijgen een plek bij het station. Dit zorgt dat in een straal van vijfhonderd meter rondom het station een AED voor handen is. Ans Rietstra, COO van ProRail: “Elk mensenleven telt. Dan mogen AED’s bij veelgebruikte ontmoetingsplaatsen zoals stations niet ontbreken.” Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS:  “Ik ben zelf een naaste verloren aan een hartstilstand. Een AED kan levensreddend zijn en daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED’s komen bij alle stations. Zowel voor reizigers op het station als in de omgeving van het station.” 

Deze toegankelijke AED’s maken de stations én de omgeving hartveiliger.

Floris Italianer directeur van de Hartstichting

Het oproepsysteem

Snelle reanimatie en inzet van een AED is van groot belang voor de overlevingskans. Daarom is er het landelijk reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer.

Deze burgerhulpverleners krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is. Per jaar roept HartslagNu zo’n 10.000 keer burgerhulpverleners op voor een reanimatie en worden AED’s ingezet die zijn aangemeld bij HartslagNu. 

Planning

ProRail en NS zijn vandaag het aanbestedingstraject gestart voor de levering van de AED’s en zijn begonnen met het bepalen van de gewenste locaties op de stations. Naar verwachting  start het plaatsen van de nieuwe AED’s begin 2021.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers