Bomen bij Leiden Lammenschans moeten wijken

Nieuws

16 januari 2018

ProRail laat in overleg met de gemeente Leiden 44 bomen langs het spoor bij station Lammenschans rooien. Dat gebeurt vanaf eind deze week. Het risico is groot dat de bomen tegen de bovenleiding aan waaien en zo het treinverkeer voor langere tijd stilleggen.

Noodkap

Het risico is aan het licht gekomen tijdens een schouw op 3 januari. Door de harde wind tijdens die stormachtige dag werd vertegenwoordigers van ProRail en gemeente duidelijk dat een groot deel van de bomen niet langer kan blijven staan. Burgemeester Henri Lenferink heeft toestemming gegeven voor de noodkap van de bomen. De aannemer start eind van deze week. Omwonenden worden per brief geïnformeerd.

Meer bomen

Het gaat in totaal om 144 bomen. 44 daarvan blijken er dus zo slecht aan toe te zijn dat ze zo snel mogelijk moeten worden weggehaald. Twintig bomen kunnen nog enige jaren behouden blijven door ze te snoeien. De overige tachtig bomen worden verder onderzocht en moeten mogelijk later dit jaar gekapt worden.

In gesprek

Het kappen van bomen langs het spoor is voor ProRail een laatste oplossing. Liever zoeken wij andere oplossingen, maar in sommige gevallen kunnen we niet anders, zoals nu bij Leiden Lammenschans. ProRail en de gemeente Leiden gaan met elkaar in gesprek om te kijken hoe we in de toekomst omgaan met het groen langs de spoorlijn en mogelijkheden voor herplanten. Daarbij komt ook aan de orde hoe we de omgeving daarbij betrekken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers