Busstation Schiphol wordt verbouwd voor betere bereikbaarheid

Nieuws

19 maart 2024

Het busstation op Schiphol wordt de komende jaren volledig vernieuwd. Hierdoor wordt Schiphol beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf 2027 maken reizigers gebruik van het nieuwe knooppunt. Tijdens de werkzaamheden blijft het busstation in gebruik. Veel haltes krijgen tijdelijk een andere plek.

Read this in English Read this in English

Ruimer en makkelijker overstappen

Het nieuwe busstation wordt één groot perroneiland met overkapping en twintig halteplekken. Dat betekent dat er plaats is voor meer bussen. Ook is er voor reizigers meer ruimte om op de bus te wachten.
Na de verbouwing wordt overstappen tussen trein en bus eenvoudiger. Drie nieuwe trappen verbinden het busstation straks direct met de onderliggende treinperrons, zodat reizigers rechtstreeks kunnen overstappen tussen de trein en bus. Rondom deze trappen worden poortjes geplaatst om in- en uit te checken. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling met plek voor zo’n 500 fietsen, waar reizigers en medewerkers hun fiets kunnen stallen. De omliggende wegen worden opnieuw ingericht en aangesloten op het nieuwe busstation.

Knooppunt Schiphol

“Op Schiphol blijven we bouwen aan een goede bereikbaarheid voor iedereen die van, naar of via de luchthaven reist”, zegt Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure. “Nu komt ongeveer de helft van de reizigers met het openbaar vervoer en we hebben als doel dat te verhogen, om het vervoer van en naar Schiphol verder te verduurzamen. Dat vraagt om investeringen in het busstation, zodat reizigers in de toekomst nog gemakkelijker kunnen overstappen op de verschillende vervoersopties: vliegtuig, trein, bus, fiets, taxi, deelvervoer of auto. Schiphol is echt een knooppunt waar verschillende vormen van mobiliteit samenkomen en dat willen wij mogelijk blijven maken voor onze reizigers en medewerkers.”

Artist impression van het nieuwe busstation Schiphol
Artist impression van het nieuwe busstation Schiphol

Perfecte aansluiting

Harro Homan, Regiodirecteur Randstad Noord van ProRail: “Met deze verbouwing gaan reizigers straks een stuk vlotter van de treinperrons naar het bovenliggende busstation en andersom. Precies wat we bij ProRail willen: verschillende manieren van reizen naadloos op elkaar aansluiten. Door dit project sluiten trein en bus op Schiphol Plaza straks perfect op elkaar aan.”

Met de fiets

“De bereikbaarheid van Schiphol is cruciaal voor de Vervoerregio”, aldus Marja Ruigrok, lid dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam. “We gaan het nu voor de elektrische bus nóg beter maken. En veel mensen weten niet dat Schiphol een fietstunnel heeft en geweldige fietspaden. Maak er dus gebruik van!”

Eerste werkzaamheden

De eerste werkzaamheden bij het busstation – de aanleg van de tijdelijke fietsenstalling, kabels en leidingen – starten in mei 2024. Vanaf oktober 2024 wordt er in fases gewerkt aan het busstation. Reizigers kunnen tijdens de werkzaamheden gebruik blijven maken van het busstation. Veel van de haltes van het busstation krijgen tijdelijk een andere (aangeduide) plek. De bewegwijzering en halte-informatie voor busreizigers wordt aangepast aan deze tijdelijke situatie. De bestaande halteplekken en rijbaan voor de Schipholtaxi en P3-bussen blijven op dezelfde plek.

Multimodale Knoop Schiphol

De vernieuwing van het busstation is onderdeel van het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Binnen MKS werkt Schiphol samen met partners aan een beter trein- en busstation op de luchthaven. Het huidige OV-knooppunt is gebouwd in de jaren ’90. Inmiddels is het aantal OV-reizigers fors toegenomen. Om voor alle reizigers voldoende capaciteit te creëren zijn er aanpassingen nodig.

Lees hier meer over MKS Lees hier meer over MKS.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers