Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Chris Verstegen nieuwe programmamanager ERTMS

Nieuws

20 maart 2023

Vanaf 20 maart start Chris Verstegen als programmamanager bij het regieteam Implementatie ERTMS ProRail (IEP). CFO Mirjam van Velthuizen – Lormans, die de invoering van ERTMS binnen de Raad van Bestuur in portefeuille heeft: “Chris heeft binnen ProRail eerder laten zien dat hij goed is met complexe vraagstukken."

Goede samenwerking is de sleutel

"ERTMS is één van de zeven strategische prioriteiten in onze nieuwe strategie ‘Spoor naar Morgen’. Chris is in staat om dit goed te verbinden met alle onderdelen van ProRail. Ik ben enorm blij dat hij deze handschoen oppakt en verheug me op onze samenwerking.”

Chris: “Ik heb hier enorm veel zin. ERTMS is een drijver van vernieuwing op allerlei vlakken en gaat het werk van ons allemaal raken. Ik zie er naar uit om met het team alle onderdelen van ProRail te ondersteunen in deze verandering. En wat mij daarin persoonlijk drijft is échte samenwerking creëren, met oog voor elkaar als mens en respect voor elkaars rol en dilemma’s.”

Grote uitdagingen

Chris Verstegen heeft zich vanuit verschillende invalshoeken met de toekomst van het spoor bezig gehouden, als programmadirecteur Samenspel, programmadirecteur Positionering (ZBO), Hoofd Innovatie en Manager Strategie. Zijn laatste opdracht was de implementatie van Samenspel en TWAS (Toekomstbestendig werken aan het Spoor) in de staande organisatie van ProRail.

ERTMS gaat over de noodzakelijke vervanging van het treinbeveiligingssysteem ATB: van analoog naar digitaal. Het systeem wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur. Een complex programma met grote uitdagingen. In 2030 moet ruim een derde van ons netwerk omgebouwd zijn en daarna volgt de uitrol over de rest van het netwerk. Het eerste baanvak (Harlingen haven – Leeuwarden) is gepland om eind 2026 in dienst te gaan. Dit jaar krijgen twee bestaande ERTMS baanvakken al een upgrade zodat machinisten de komende jaren ervaring op kunnen doen.

Regieteam IEP

Het regieteam IEP draagt zorg voor de coördinatie en afstemming met de bij ERTMS betrokken onderdelen binnen ProRail. IEP werkt nauw samen met de programmadirectie ERTMS (PD) waar de coördinatie vanuit het ministerie en afstemming tussen ministerie, vervoerders en ProRail plaatsvindt. Binnen ProRail zijn op dit moment dagelijks al ruim 300 mensen bezig met de invoering van ERTMS, vanuit verschillende bedrijfsonderdelen.

Chris Verstegen is de opvolger van Michiel Vijverberg, die op 1 juni 2022 is begonnen bij RET. In de tussenliggende periode hebben Willem de Goeij, Maarten Louwerse en Thijs Verhulst de honneurs op interim basis waargenomen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers