Dag en nacht werkzaamheden in Groningen

Nieuws

12 mei 2022

Op en rond station Groningen vinden van dinsdag 24 tot en met maandag 30 mei dag en nacht grootschalige werkzaamheden plaats. De huidige sporen 7 en 8 verhuizen naar het nieuwe spoordek aan de zuidzijde en worden aangesloten op het bestaande spoor. Ook verhuist het monumentale seinhuis naar een tijdelijke plek verderop perron 3.

Bussen in plaats van treinen

Daarnaast worden de brugdekken van de tijdelijke hulpbrug over de sporen en op het station ingehesen. In deze periode rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Eemshaven. Op 29 mei is er helemaal geen treinverkeer mogelijk van en naar station Groningen en rijden er ook bussen tussen Groningen-Groningen Europapark, Groningen-Zuidhorn en Groningen-Delfzijl.

Bekijk: Volg de werkzaamheden via de livestream

Verhuizen voor ruimte

Met de verhuizing van de sporen en het monumentale seinhuis komt er ruimte op het station om de noordelijke bouwkuip te maken. Die is nodig voor de bouw van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. De werkzaamheden starten in de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 mei met het voorbereiden van de tijdelijke ‘parkeerplaats’ voor het seinhuis en de passerelle (loopbrug) ter hoogte van perron 3. Het seinhuis wordt hier naar verwachting op woensdag 25 mei, einde middag en avond, met een grote kraan naartoe gehesen.

De sporenstaven van de sporen 7 en 8 verhuizen niet fysiek naar het nieuwe spoordek. Daar liggen inmiddels al nieuw spoor en een nieuw perron. Wel wordt dit nieuwe spoor aangesloten op het bestaande doorgaande spoor. Vanaf maandagochtend 30 mei rijden de treinen over de nieuwe sporen. Reizigers stappen dan uit op het nieuwe perron dat ook bovenop het spoordek ligt. De huidige oude sporen en bovenleiding worden verwijderd.

Hulpbrug bij bouw

Een 129 meter lange hulpbrug wordt aangelegd: vanaf de zuidzijde, over de sporen, naar het bouwterrein. Deze is nodig om straks de bouwplaats op het station te bevoorraden zonder hinder voor reizigers. Het deel op het zuidelijke bouwterrein staat er al. Het inhijsen en monteren van de brugdelen over het spoor en op het station start in de nacht van 25 op 26 mei.

Kijken naar de werkzaamheden

De werkzaamheden zijn te volgen via bovenstaande livestream. Liever buiten kijken? Dat kan vanaf de uitkijktoren bij de bouwkeet van Strukton. Deze is te bereiken via de ingang aan de Achterweg 1, over de parkeerplaats links langs de bouwkeet. Het kan in de bovengenoemde periode drukker zijn dan normaal. Let op de veiligheid van iedereen bij het betreden van de parkeerplaats en de uitkijktoren. Kijken vanaf de perrons is niet gewenst in verband met de beperkte ruimte en het mogelijk hinderen van reizigers.

Extra reistijd

In de maand mei vinden er op de spoortrajecten van en naar Groningen diverse werkzaamheden aan het spoor plaats. Reizigers raden we aan om voor vertrek de NS-app of Arriva-app te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd.

Check een reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers