Daniëlle in de race voor Young Talent Award

Nieuws

24 september 2020

‘Ik was behoorlijk verbaasd, ik vind wat ik doe helemaal niet zo bijzonder!’ Onze collega Daniëlle van der Pas (28) is genomineerd voor de Young Talent Award van Stichting Topvrouw van het jaar. Een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jong vrouwelijk talent. De advocate en adjunct-bestuurssecretaris wist niet wat haar overkwam toen ze dat te horen kreeg.

‘Spoorwegrecht is tof en uniek’

Haar collega’s waren niet verbaasd over de nominatie. Die prijzen haar om haar nieuwsgierigheid, tomeloze energie en betrokkenheid. Daniëlle vervult twee functies bij ProRail: advocate in opleiding bij Juridische Zaken Corporate en adjunct-bestuurssecretaris bij Bestuursondersteuning. Vanuit die rollen pakt ze inhoudelijk uitdagend werk op. Want spoorwegrecht is saai?

Niet volgens Daniëlle. "Spoorwegrecht is een kleine specialisatie," legt ze uit, "maar het raakt aan bijna alle rechtsgebieden. ProRail is een publiek-privaat bedrijf en daarmee sta je midden in de samenleving. Dit vraagt creativiteit om te zoeken naar de beste oplossing. Hoe groot een uitdaging ook is, ik duik er head first in."

  • Advocate Danielle van der Pas in de Inktpot
    Advocate Danielle van der Pas in de Inktpot
  • Danielle is genomineerd voor de Young Talent Award
    Danielle is genomineerd voor de Young Talent Award

Eerste vrouwelijke rij-instructeur

Het enthousiast doorzetten heeft ze niet van een vreemde. "Mijn oma was de eerste vrouwelijke rij-instructeur van Nederland. Ze was een no-nonsense type die goed wist wat ze wilde en doorging tot ze dat bereikte. Ze heeft een jaar als monteur moeten werken en twee keer haar rij-examen moeten doen, omdat men niet geloofde dat een vrouw goed kon rijden. Dat vind ik briljant, het is een geweldige inspiratie om te blijven leren en uitdagingen aan te grijpen."

Overal mee naartoe

Daniëlle deed een opleiding hbo Rechten en volgde een premaster én nog twee masters aan Tilburg University. Dat combineerde ze met parttime werk bij ProRail. "Bij ProRail kreeg ik de ruimte om me te ontwikkelen", vertelt Daniëlle. "Ik begon als stagiair en ook al was ik twaalf jaar jonger dan de jongste daar, het team gaf mij alle kansen. Ik mocht overal mee naartoe en kreeg veel vrijheid en verantwoordelijkheden. Moest er bijvoorbeeld een dochteronderneming worden geliquideerd, dan mocht ik daar een plan voor schrijven en hieraan meewerken. Heel cool."

Hoe groot een uitdaging ook is, ik duik er head first in.

Daniëlle van der Pas advocate bij ProRail

Kansen pakken

Medio 2017 is Daniëlle gestart in haar functie als adjunct-bestuurssecretaris. "In deze rol heb je met heel ProRail te maken in een bestuurlijke omgeving met een politiek randje, dat is erg leerzaam!". Eind 2017 is Daniëlle ingesprongen in de omvormingsoperatie naar zbo om het wet- en regelgevingstraject op te pakken. "Een uitzonderlijke operatie met veel complexe vraagstukken, heel bijzonder om daaraan mee te werken", vertelt Daniëlle. 

Dat Daniëlle kansen pakt liet ze ook weer zien toen ze advocaat werd. "Toen ik twijfelde of ik niet toch advocaat wilde worden, had ProRail het idee om een intern advocatenkantoor op te zetten. Dat heb ik samen met mijn collega’s opgepakt waarna ik in januari 2018 als advocaat-stagiair ben gestart. De beroepsopleiding die daarbij hoort heb ik vorige maand officieel afgerond."

Inspiratiebron

Ans Rietstra (COO) prijst Daniëlle ook om haar doorzettingsvermogen: "Geweldig om te zien dat Daniëlle met lef, durf en inhoud in het diepe springt. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en ze is een bevlogen professional waar ik heel trots op ben. ProRail heeft nu voor de tweede keer een vrouwelijk toptalent genomineerd. Ik gun Daniëlle deze prijs van harte, omdat ik vind dat ze als rolmodel voor heel veel andere jonge vrouwen een mooie inspiratiebron zal zijn.” Donderdagavond 24 september worden de topvrouw van het jaar en de finalisten van de Young Talent Award bekend gemaakt. Je kunt online meekijken. We duimen voor Daniëlle!

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers