Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Defensie en ProRail werken samen in het havengebied

Nieuws

26 september 2022

Afgelopen weekend, vrijdag 23 en zaterdag 24 september 2022, heeft Defensie in samenwerking met ProRail een oefening uitgevoerd langs het spoor. Tussen Kijfhoek en Europoort is actief gecontroleerd en gepatrouilleerd. Een indrukwekkend gezicht, maar vooral ook belangrijk voor zowel ProRail als Defensie.

Patrouille langs het spoor

Het gaat om een oefening van 20 Nationale Reserve bataljon Delta Compagnie. De militairen hebben geoefend in het bewaken en beveiligen van het spoorgebied met toegangscontrole en gebiedspatrouilles, te voet en gemotoriseerd. Zowel ProRail als Defensie hebben belang bij zo’n gezamenlijk oefenen. ProRail beheert en Defensie verdedigt vitale infrastructuur. Specifiek deze gezamenlijke oefening biedt inzicht in hoe de samenwerking verloopt tussen Defensie en de incidentenbestrijders van ProRail. Hiermee bereiden beide organisaties zich voor op calamiteiten of crisissituaties.

 

 • Zowel ProRail als Defensie hebben belang bij zo’n gezamenlijk oefenen
  Zowel ProRail als Defensie hebben belang bij zo’n gezamenlijk oefenen
 • De militairen hebben geoefend in het bewaken en beveiligen van het spoorgebied
  De militairen hebben geoefend in het bewaken en beveiligen van het spoorgebied
 • ''We hebben zowel bij ProRail als bij Defensie veel geleerd van de oefening'''
  ''We hebben zowel bij ProRail als bij Defensie veel geleerd van de oefening'''
 • "Er is nog veel wat we van elkaar kunnen leren"
  "Er is nog veel wat we van elkaar kunnen leren"

Samenwerking

Willem Franken is projectmanager bij ProRail en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van emplacement Kijfhoek. Daarnaast werkt hij voor Defensie, waar hij werkt aan het opleidingsprogramma. Vanuit deze dubbelrol zag hij het belang van een oefening en heeft hij beide partijen aan het werk gezet om de samenwerking op te zoeken: “Het spoor in het havengebied wordt vooral gebruikt voor vervoer maar heeft ook een strategisch belang. ProRail heeft hierbij een belangrijke rol in het bedienen van Europa. Via de haven gaan veel goederen het continent in en uit. Het is niet ondenkbaar dat we de samenwerking tussen Defensie en ProRail in de toekomst vaker moeten opzoeken.”

Mocht het ooit nodig zijn om Defensie in te zetten, is het belangrijk dat er een team klaarstaat dat verbonden is met de omgeving en aanrijroutes van het havengebied. Maar samenwerken gaat ook om snappen hoe elkaars procedures werken en waar de knelpunten zitten. “We hebben zowel bij ProRail als bij Defensie veel geleerd van de oefening en zien toekomst in een herhaling. Er is nog veel wat we van elkaar kunnen leren”, aldus Willem Franken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers