Ode aan de Inktpot

Het hoofdkantoor van ProRail was in 2021 jarig: 100 jaar. En daarom heeft Ruben van Gogh van het Utrechts Stadsdichtersgilde een ode geschreven.

Lees het hier

De Inktpot bestaat 100 jaar

Nieuws

3 mei 2021

Op 2 mei 2021 was het honderd jaar geleden dat de Inktpot, het hoofdkantoor van ProRail, werd geopend. Om de honderdste verjaardag van dit Utrechtse icoon te vieren worden er een aantal speciale activiteiten georganiseerd. Zoals een knutselwedstrijd voor kinderen en een extra Open Monumentendag.

Miljoenen bakstenen

De Inktpot, een ontwerp van George van Heukelom, is het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Ook is het een Rijksmonument. Op 2 mei 2021 viert het gebouw zijn honderdste verjaardag. Er werd na 2 mei 1921 nog heel even doorgebouwd, maar het gebouw werd op die dag geopend. ProRail wilde aanvankelijk op 2 mei een feest geven, maar dat bleek vanwege de coronacrisis niet mogelijk. We zochten daarom naar een verantwoorde en veilige manier om stil te staan bij het jubileum.

Mysteries van de Inktpot

In honderd jaren heeft het iconische gebouw aan het Moreelsepark in Utrecht talloze verhalen verzameld. In een bijzondere serie onthullen we een aantal mysteries.

Lees hier de verhalen

Maak je eigen Inktpot

ProRail nodigt alle kinderen van Utrecht en omstreken uit om een eigen Inktpot te maken. Klei, karton of een tekening, de Inktpotjes mogen overal van gemaakt worden. De enige voorwaarde is de afmeting: die mag maximaal 50 bij 50 centimeter zijn. Voor alle deelnemers ligt een klein cadeautje klaar. En voor de winnaars zijn er mooie prijzen.

De mooiste drie Inktpotjes krijgen een permanente plek in het kantoor. Ook krijgt de winnaar dagkaarten voor het Spoorwegmuseum voor het hele gezin plús een Rail Rookie-lidmaatschap voor het kind. Ook de winnaars van de tweede en van de derde prijs zullen een Rail Rookie-lidmaatschap van het Spoorwegmuseum krijgen

Monumentendag

Behalve de Inktpotjeswedstrijd wil ProRail ook meedoen aan Open Monumentendag later dit jaar. ProRail doet dit normaal gesproken één keer in de vijf jaar. Zo kon iedereen in 2019 voor het laatst een kijkje nemen in de Inktpot. De volgende keer zou pas in 2024 zijn. Vanwege het jubileum willen we ook in september 2021 weer meedoen, als de coronacrisis dit toelaat.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers