Ode aan de Inktpot

Het hoofdkantoor van ProRail was in 2021 jarig: 100 jaar. En daarom heeft Ruben van Gogh van het Utrechts Stadsdichtersgilde een ode geschreven.

Lees het hier

Hoofdkantoor : De Inktpot

Het hoofdkantoor van ProRail is een iconisch gebouw aan het Utrechtse Moreelsepark. Het werd in 1921 geopend als Hoofdadministratiegebouw III van de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 1995, toen ProRail de bewoner werd, is de op de vorm gebaseerde bijnaam de officiële naam geworden van het kantoor.

Van Heukelom

Onder leiding van architect George van Heukelom werd in 1918 begonnen met de bouw. En dat werd groots aangepakt. De Nederlandse Spoorwegen kocht twee steenfabrieken, een houtbedrijf, drie schepen en een Limburgs bos om de schaarse bouwmaterialen toch in Utrecht te kunnen krijgen. En vanwege die schaarste, zo vlak na de Eerste Wereldoorlog, werden oude spoorstaven gebruikt in de fundering. De beeldbepalende watertoren werd in 1921 geplaatst.

Het verhaal van Philip Freriks

De jonge Philip Freriks bezocht lang geleden zijn vader die aan het werk was in de Inktpot. Het gebouw, dat toen nog HGB III heette, maakte zo'n indruk op hem dat hij er jaren later een verhaal over schreef.

Lees zijn verhaal

Bouwkundig hoogstandje

Kosten noch moeite werden gespaard om van het gebouw een bouwkundig hoogstandje te maken. Gebrandschilderd glas, gesinterde stenen en door Van Heukelom ontworpen meubilair maakten het af. Omdat het gebouw dagelijks in gebruik is, is het niet te bezichtigen. 

100 jaar

Het honderdjarige gebouw heeft veel meegemaakt. En die verhalen zijn minstens zo interessant als het imposante voorkomen van de Inktpot. Doorgaans worden die verhalen alleen verteld tijdens een rondleiding voor medewerkers van ProRail. Dat is zonde. Daarom is oud-collega Peter Knollema in het jubileumjaar een serie gestart waarin hij in gaat op bijzondere aspecten van het gebouw. Aanvankelijk eerst alleen voor binnen de muren van de Inktpot, maar nu brengen we de verhalen naar buiten, voor iedereen.

Opvallend

Het is niet alleen de vorm, de omvang en de hoeveelheid bakstenen waarmee de Inktpot de aandacht trekt. Op het dak staat sinds het kunstevenement Panaroma 2000, een UFO. Het werk, dat eigenlijk Zover heet, is gemaakt door Marc Ruygrok.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers