Ode aan de Inktpot

Het hoofdkantoor van ProRail was in 2021 jarig: 100 jaar. En daarom heeft Ruben van Gogh van het Utrechts Stadsdichtersgilde een ode geschreven.

Lees het hier

Mysteries van de Inktpot : 22 miljoen bakstenen

De Inktpot is gebouwd met 22 miljoen bakstenen. Tijdens het hoogtepunt van de bouw werden ongeveer 500.000 stenen per week verwerkt, ongeveer één verdieping per maand. Er waren 83 metselaars aan het werk: 1000 stenen per metselaar per dag, zes dagen in de week.

Twee steenfabrieken

Voor het vervaardigen van zoveel stenen in een korte tijdspanne, besloot architect van Heukelom om steenfabriek de Molenheide bij Schijndel te kopen. In een nieuw opgerichte houtwerkplaats werd hier ook het eikenhout gedroogd en verwerkt voor de plafonds, de lambriseringen en het meubilair.

Een artikel in de De Peel- en Kempenbode vermeld in 1902 dat op dat moment de steenproductie van de Molenheide tussen 40.000 en 50.000 stenen per dag is en men aan 120 mensen werk verschaft. De productiecapaciteit is voor de bouw van de Inktpot blijkbaar onvoldoende. Ook steenfabriek de Volharding in Zuilen wordt opgekocht.

Misbaksels

Misbaksels werden gebruikt voor de, inmiddels verdwenen, bloemperken op de binnenplaats en voor de muren rond het gebouw.

Bakproces

Het bakproces zorgde voor verschillende soorten stenen. De stenen die het verst van het vuur werden gebakken zijn zachte stenen en werden gebruikt voor de binnenmuren. De stenen die het dichtst bij het vuur werden gebakken waren krom, gebarsten en met slakken bedekt. Van die stenen werd onder meer de fundering gemaakt.

De ‘blauwe’ leem uit de omgeving van Schijndel heeft de bakstenen de typisch paarsbruine kleur gegeven.

Vervoer per boot

De stenen vanuit Schijndel werden per boot vanaf de Zuid-Willemsvaart naar de Catharijnesingel vervoerd. Veel arbeiders zijn betrokken geweest bij de productie, het vervoer en de verwerking op de bouwplaats van die miljoenen stenen.

Andere mysteries

Alle mysteries

Auteur: Peter Knollema
Bronnen: Baksteen in Nederland, de taal van metselwerk (1991), Schijndelwiki.nl, HetNieuweInstituut.nl
Foto's: Utrechts Archief

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers