Den Haag opent prachtige nieuwe fietsenstalling

Nieuws

30 juni 2020

De spiksplinternieuwe ondergrondse fietsenstalling aan het Koningin Julianaplein is vanaf woensdag 1 juli 11.00 uur beschikbaar voor reizigers. De stalling is achtduizend vierkante meter groot, zo’n anderhalf voetbalveld, en heeft ruim 8.000 stallingsplekken. Het is de op één na grootste fietsenstalling van Nederland en één van de grootste stallingen in Europa.

De moderne stalling is van alle gemakken voorzien in de moderne, gebruiksvriendelijke en goed toegankelijke stalling kun je zien welke plekken vrij zijn.  Door middel van een QR code kun je zien waar je je fiets hebt  gestald.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/EawChYu1w_o" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

In de fietsenstalling is plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur en er zijn zo’n 700 OV-fietsen te huur. Reizigers kunnen hun fiets elke eerste 24 uur gratis stallen met hun OV-chipkaart. . De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Voor abonnementen en fietsreparatie kunnen reizigers terecht in de Stichthage stalling. 

De fietsenstalling is zeker een bezoekje waard. Fietsers betreden de fietsenstalling via één van de zes rolbanden. De stalling wordt omsloten door een glaswand waarop gevels van bekende gebouwen uit Den Haag te zien zijn zoals het Vredespaleis, de Ridderzaal en het Mauritshuis. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de skyline van de stad. 

///////Hieronder misschien nog wat meer toeschrijven naar ProRail. Onderstaande alinea’s komen uit berichtgeving programma vorige week./////


Gemak van deur tot deur 

Voor de coronapandemie begon ongeveer de helft van de dagelijkse 1,3 miljoen treinreizigers zijn reis op de fiets. Eenmaal aangekomen op het station van bestemming reizen zij verder met bijvoorbeeld een OV-fiets, de bus of de benenwagen. En maar liefst 15 procent van die reizigers heeft een reservefiets op het station van bestemming, om zo het laatste gedeelte van de reis af te maken.  
Supergroen 
Om op een slimme manier meer ruimte voor de fiets te krijgen werken ProRail, NS Stations en overheden nauw samen. We willen jouw reis van deur tot deur graag makkelijker maken. Dat doen we door meer fietsenstallingen te maken en bestaande stallingen beter te benutten. Wist je dat reizen met de trein een van de meest duurzaamste vormen van vervoer is? Door het bouwen van 20.000 fietsenstallingen per jaar maken we duurzame mobiliteit mogelijk: voor nu en in de toekomst. 
600.000 plekken 
Sinds 2000 hebben we op bijna 400 stations de fietsenstallingen gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid met nieuwe verdiepingen of kelders. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 500.000. Dat groeit de komende jaren, afhankelijk van de ontwikkelingen en financiering, naar zo'n 600.000 plaatsen in 2025. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers