Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram, metro en op stations moet stoppen. ProRail steunt dit protest.

Lees meer

Grootste fietsenstalling van Leiden open

Nieuws

13 maart 2020

Op vrijdag 13 maart om 17.00 uur opent de nieuwste en grootste fietsenstalling van Leiden. Deze fietsenstalling bevindt zich aan de centrumzijde van station Leiden Centraal, onder de nieuwbouw van Lorentz.

Stalling Lorentz

De fietsenstalling heeft bijna 4.800 plekken. Voor bredere fietsen, met bijvoorbeeld kratjes en/of fietsstoeltjes, en bakfietsen met 2 wielen zijn speciale plekken gereserveerd. In de stalling is direct zichtbaar waar nog vrije plaatsen zijn: een speciaal systeem houdt bij hoeveel lege plekken er nog zijn. De stalling is elke dag open van 06.00 uur ’s ochtends tot 01.00 uur ’s nachts en gebruik van de stalling is gratis. 

Fietsstad

Leiden is de derde fietsstad van Nederland. Maar liefst 56% van de treinreizigers komt hier met de fiets naar het station. De behoefte aan een moderne, gebruiksvriendelijke stalling zoals de Lorentz-stalling is dan ook groot. En het gebruik van de trein wordt nog aantrekkelijker met het grote aantal extra fietsparkeerplekken.  

Nieuwbouw

De fietsenstalling bevindt zich op -1 niveau van het multifunctionele gebouw Lorentz. In het gebouw komen voorzieningen, woningen, kantoren en horeca samen. De nieuwbouw is nog niet klaar maar de stalling gaat alvast open.   

Ruimte voor de fiets

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale partners fietsenstallingen bij stations, door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Met het Actieplan Fietsparkeren realiseren we meer fietsparkeerplekken bij stations. Sinds 2000 zijn bijna alle fietsenstallingen gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 500.000 en dat groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar circa 600.000 in 2030.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers