Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Nieuwe fietsenstalling station Amsterdam RAI open voor reizigers

Nieuws

3 maart 2020

De nieuwe fietsenstalling bij station Amsterdam RAI is op woensdag 4 maart om 12.00 uur opengesteld voor reizigers. Daarmee heeft Amsterdam er meer dan duizend fietsparkeerplaatsen bij. De stalling is mede in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam gebouwd door de gemeente Amsterdam. Ze is ontworpen in opdracht van ProRail en de gemeente. NS gaat de fietsenstalling exploiteren en ProRail blijft de stalling beheren.

De ontwikkelingen rond station Amsterdam RAI gaan snel. Er zijn grote kantoren, hotels, scholen en woningen gebouwd en in aanbouw. RAI zelf is een internationale trekpleister. Het aantal reizigers groeit flink.

1.297 fietsplekken meer

Daarom is het station volledig gerenoveerd. De treinsporen zijn verdubbeld en het station heeft twee nieuwe perrons gekregen. Nu leggen we de laatste hand aan de uitbreiding en vernieuwing van de stationshal. Als eerste gaat de nieuwe fietsenstalling open. Deze heeft 1.797 plekken, dat is 1.297 plekken meer dan in de oude stalling.

Duurzaam van deur tot deur

Reizen met de trein is een van de duurzaamste vormen van vervoer. Steeds meer Nederlanders pakken de trein. Tot het jaar 2030 groeit het treinverkeer in Nederland met 30 tot 40%. Om reizen van deur tot deur makkelijker te maken, is het belangrijk dat je je fiets bij het station kan parkeren. Daarom wordt fors geïnvesteerd in fietsvoorzieningen bij stations. 

650.000 fietsparkeerplekken in 2040

ProRail heeft sinds het jaar 2000 op ruim 400 stations de fietsparkeerplaatsen in Nederland gemoderniseerd. We vernieuwden en breidden tientallen bewaakte stallingen uit door er bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen aan toe te voegen. Op ruim 400 stations zijn er nu meer dan 500.000 stallingsplaatsen. Dit aantal groeit de komende jaren nog fors, naar ongeveer 650.000 stallingsplaatsen in 2040.

Nieuwe metrohal

De fietsenstalling gaat op 4 maart open voor reizigers. Het station is dan niet helemaal klaar. Aan de nieuwe metrohal met een rechtstreekse doorgang naar de fietsenstalling wordt nog gebouwd. Op 22 april is ook deze helemaal klaar voor gebruik. Dan wordt de opening van het geheel gerenoveerde station Amsterdam RAI met reizigers gevierd door ProRail, de gemeente Amsterdam, GVB, Vervoerregio Amsterdam en NS.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers