Diemen neemt afscheid van overweg

Nieuws

6 maart 2023

Met een kraan is zaterdagochtend 4 maart het laatste grote onderdeel van de voormalige overweg in Diemen weggetakeld. ’s Nachts zijn de overwegbomen en -bellen al verwijderd. Hiermee komt een eind aan bijna 150 jaar overwegen in Diemen. "Een historisch moment."

Eind van een tijdperk

Met de aanleg van het spoor tussen Amsterdam en Amersfoort kreeg Diemen ook zijn eerste overweg om het spoor te passeren. De overweg die afgelopen weekend is weggehaald, werd speciaal neergelegd om een nieuwe onderdoorgang te kunnen bouwen.

Die onderdoorgang is gebouwd op de plek van de oorspronkelijke overweg. Sinds eind januari gaat het verkeer al onder het spoor door. Nu is de 'tijdelijke' overweg ook weggehaald.

Grote klus

Bouwmanager Marcel Martens van ProRail kijkt tevreden terug: "Het is toch een historisch moment, na zo’n lange tijd een overweg verwijderen. Het is altijd spannend of alle werkzaamheden daadwerkelijk op tijd klaar zijn. We krijgen daarvoor een weekend waarin geen treinen rijden, maar maandag om 5.00 uur moet die eerste trein weer rijden. Het is ons gelukt, samen met aannemers Mobilis-Hegeman, VolkerRail en Van Raaijen."

Julian Pot, hoofduitvoerder bij Mobilis-Hegeman, onderschrijft dat: "Het was een geslaagde buitendienststelling. Het blijft altijd een uitdaging om alle disciplines goed op elkaar te laten aansluiten binnen de gestelde planning. We bedanken dan ook met name alle onderaannemers en leveranciers die dit weer mogelijk hebben gemaakt."

  • Onderdoorgang Diemen verwijderd
    Daar werd de tijdelijke overweg verwijderd
  • Onderdoorgang Diemen verwijderd
    Bouwmanager Marcel: "Het is altijd spannend of alle werkzaamheden daadwerkelijk op tijd klaar zijn"
  • Onderdoorgang Diemen verwijderd
    De werkzaamheden werden op tijd afgerond

Kabels en IT-systemen

Het weghalen van de overwegbomen en installaties lijkt geen groot werk, maar er gebeurde meer. Marcel: "Het blijft niet bij datgene wat je ziet. Er zitten veel kabels in de grond die weggehaald moeten worden. Ook moeten IT-systemen aangepast worden voor bijvoorbeeld de verkeersleiding, zodat ook in dat opzicht de overweginstallatie niet meer 'bestaat'."

Bijna klaar

Voor de aanleg van de onderdoorgang werd het perron van spoor 2 van station Diemen een stuk opgeschoven. Dat is nu weer teruggelegd. Bouwmanager Marcel: "Op de plek van de overweg hebben we nu het perron teruggebouwd. Daarmee is het perron weer goed bereikbaar, waar dat in de afgelopen periode soms een beetje zoeken was door wisselende looproutes."

Het project is nu bijna afgerond. "Gek idee, hoor. Je werkt er zo lang naartoe, samen met de aannemer en de gemeente Diemen. En dan is het opeens zo ver. We werken toe naar de oplevering, maar eerst nog een paar maanden stevig aan de bak."

LVO-programma

De onderdoorgang in Diemen is onderdeel van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het LVO bevordert de doorstroom op overwegen en maakt ze nog veiliger. Soms is het beter de overweg helemaal weg te halen en te vervangen door een onderdoorgang. 

Meer over dit programma Meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers