Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Dassenburchten worden verwijderd - geen treinen rondom Voerendaal

Nieuws

27 juli 2023

Er zitten dassenburchten in het spoor bij Voerendaal. In verband met de verwijdering van deze burchten rijden er van dinsdag 1 augustus tot en met vrijdag 25 augustus geen treinen tussen Heerlen en Valkenburg in beide richtingen. Arriva zet hier bussen in. Reizigers tussen Heerlen en Maastricht kunnen omreizen via Sittard.

Dassenburchten

In Voerendaal zijn bij het spoor dassenburchten aanwezig. Deze burchten bevinden zich in het spoortalud. Hierdoor wordt het spoor instabiel. Om gevaarlijke spoorverzakkingen te voorkomen, moeten we deze dassenburchten weghalen. Hiervoor heeft ProRail een ontheffing ontvangen van het RVO. Het talud ligt op tien meter hoogte. Dit maakt de uitvoering van het werk complexer.

Vier fases

Om de effecten voor de das zo veel mogelijk te beperken is onze werkwijze afgestemd met de Stichting Das & Boom. Ook gebeurt het werk onder begeleiding van een ecoloog. Dt doen we in vier fases. Tijdens de eerste fase van 17 juli tot en met 23 juli hebben we de spoorberm gemaaid, wildcamera’s geplaatst en gaas neergelegd. Hierdoor kunnen we goed zien of er nog dassen aanwezig zijn in de burchten.

De tweede fase van 24 tot en met 31 juli bestaat hij het plaatsen van kleppen op de in- en uitgangen van de burchten. Dassen kunnen de burchten dan nog wel verlaten, maar niet meer terug naar binnen. Ervaring leert dat deze ontmoedigingsperiode lang genoeg is voor de dassen om in de directe omgeving een veilige plek te vinden.

Afgraven

Tijdens de derde fase van 1 augustus tot en met 25 augustus gaan we het spoor deels weghalen en het spoortalud afgraven. Dit doen we heel zorgvuldig. Hierdoor kunnen we op het moment dat we een das aantreffen, deze samen met een dierenarts op een diervriendelijke manier verplaatsen. Hierna herstellen we het talud en bouwen we de sporen terug.

De laatste fase bestaat uit het plaatsen van een kunstburcht zodat de dassenfamilie zich hier kan vestigen. Om deze dassenburcht zo optimaal mogelijk te maken vinden deze werkzaamheden plaats na alle andere fases, dus na de buitendienststelling.

Geen treinen

Tijdens de werkzaamheden in de derde fase rijden er van 1 tot en met 25 augustus bussen in plaats van treinen tussen Heerlen en Valkenburg. Reizigers tussen Heerlen en Maastricht kunnen reizen via Sittard. 

Raadpleeg de reisplanner Raadpleeg de reisplanner

Dassen bij het spoor

De omgeving van het spoor is vaak rustig en de helling van een spoordijk is voor een das ideaal terrein om in te graven. Maar dat stelt ons als duurzame spoorbeheerder voor dilemma’s.

Lees meer Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers