Corona: ook bij ProRail uitval personeel

Nieuws

8 februari 2022

Corona zorgt voor de nodige problemen in Nederland. ProRail heeft er net als vele andere organisaties ook mee te maken. Onder andere door uitval van personeel: collega's zijn ziek en sommigen zitten thuis vanwege quarantainemaatregelen.

Bovenop structureel tekort

Onze verkeersleidingsposten lijden al langer onder constant personeelstekort en krijgen nu de extra druk van ziekmeldingen er als complicerende factor bij. Ook voor andere werkzaamheden geldt uitval vanwege ziekmeldingen. Met voorzorgsmaatregelen, zoals zoveel mogelijk thuiswerken en de gebruikelijke hygiënemaatregelen, proberen we verdere toename in te dammen.

Meer over het tekort

Bezetting onder druk

Als we een werkplek op een verkeersleidingpost niet bezet krijgen, dan zijn de gevolgen bijna altijd direct merkbaar. Want een werkplek bestuurt een deel van het treinverkeer tussen knooppunten. Bij uitval kan een heel tracé daardoor met beperkingen te maken krijgen. Helaas zijn ziekmeldingen niet vooraf te voorspellen.

Vanwege het personeelstekort is vervanging bovendien lastig. Dat vraagt veel van ons personeel. Uiteraard doet ProRail er alles aan om hinder te voorkomen. Mochten we dat niet kunnen voorkomen, dan communiceren we zo vroegtijdig mogelijk. De inzet, ook bij verkeersleiding is om zoveel mogelijk treinverkeer te laten rijden. Dat is dankzij de inzet van ons personeel bijna altijd gelukt.

Zoveel mogelijk treinen laten rijden

Tot nu toe leidde het tekort aan personeel in enkele gevallen tot beperking van treinverkeer, zoals maandag 7 februari. Uitermate vervelend voor reizigers. We monitoren de bezetting continu, maar soms kan één ziekmelding al roet in het eten gooien. Daarom adviseren we om de actuele reisinformatie in de gaten te houden.

Spoorwerk

Voor onderhoudswerk en bouwprojecten werkt ProRail met aannemers samen. Ook daar geldt dezelfde druk op het personeel. Door ziekmeldingen neemt die druk steeds verder toe. Toch lukt het de aannemers nog steeds te leveren. Ook hier geldt grote waardering voor de inzet van het personeel. We hopen dat het beeld zo mag blijven en we houden de ontwikkelingen met elkaar in de gaten.

ProRail houdt sinds lange tijd rekening met een langdurig aanblijven van de pandemie. We kiezen voor flexibiliteit als belangrijkste omgangsstrategie. Logisch gezien de onbekendheid met en onvoorspelbaarheid van het fenomeen. Omstandigheden en regelgeving veranderen om de haverklap. ProRail voert daarom dwars door alle bedrijfsonderdelen heen voortdurend overleg, zodat we plannen en uitvoer aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers