Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Duurzame ledverlichting op ruim 400 stations

Nieuws

28 februari 2018

Dit jaar voorziet ProRail nog meer stations van ledverlichting. Deze week is station Deventer aan de beurt. Ledverlichting verbruikt de helft minder energie dan de huidige verlichting. Dat past in de duurzame toekomstplannen van ProRail.

Ledverlichting bespaart energie

ProRail wil in 2020 alle stations verlichten met duurzame ledverlichting. Zo besparen we flink wat energie, want verlichting op stations is goed voor 15 procent van ons totale energieverbruik.

Slim systeem

Waar mogelijk leggen we een slim systeem aan dat de verlichting dimt wanneer er geen reizigers zijn. Naast armaturen en dimmers gaat het om het inzetten van ledverlichting op onder andere lichtmasten, perronkappen, reizigerstunnels en reizigerstraverses.

Toegankelijkheid

Ledverlichting zorgt ook voor een beter zicht, zodat mensen met een visuele beperking beter hun weg kunnen vinden op stations.

Inmiddels zijn verschillende stations aan led

Sinds we ruim een jaar geleden zijn gestart, brandt er al ledverlichting op verschillende stations. De teller staat inmiddels op 35. En er wordt hard aan gewerkt om ook de rest van de Nederlandse stations te voorzien van ledverlichting.

ProRail Verduurzaamt

Het spoor zelf is al één van de duurzaamste vormen van vervoer. En als spoorbeheerder kijkt ProRail voortdurend hoe het nóg duurzamer kan. Elke dag, op allerlei manieren werken we aan een duurzaam spoor. Daar hebben we vaste doelen voor. Die gaan over onze omgang met mensen, dieren en de wereld om ons heen.

Vergroenen

ProRail voert een actief energiebeleid. Besparen staat daarbij voorop. En de energie die we nodig hebben vergroenen we waar mogelijk. Al onze elektriciteit kopen we al groen in, het gas dat we verbruiken vergroenen we in stappen tot 100% in 2020.

Zelf energie opwekken

In 2030 willen we nog verder zijn: dan wekt ProRail de elektriciteit die we nodig hebben zelf op. Want dan hebben wij het grootste zonnedak van Nederland. Met zonnepanelen op alle (geschikte) stationsdaken en overkappingen. Ook via de geluidsschermen langs het spoor wekken we dan energie op. Daar werken we nu al hard aan. Daarnaast onderzoeken we hoe we elektriciteit kunnen opwekken tussen en naast het spoor. Lees meer op deze website: www.prorail.nl/prorail-verduurzaamt

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers