Ecoduct op komst over spoorlijn Haarlem - Zandvoort

Nieuws

17 oktober 2017

Dwars door het prachtige duingebied tussen Haarlem en Zandvoort loopt een drukke spoorlijn. Niet zo handig voor overstekend wild en andere dieren. ProRail legt daarom een nieuwe natuurbrug aan zodat zij het spoor veilig over kunnen. De eerste werkzaamheden aan ecoduct Duinpoort beginnen op 17 oktober.

ProRail verbindt natuurgebieden

Duinpoort is het sluitstuk in een serie van drie nieuwe natuurbruggen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze drie bruggen over weg en spoor - Duinpoort, Zandpoort en Zeepoort - verbinden het Nationaal Park Kennemerland met de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hierdoor ontstaat een aaneengesloten duingebied van meer dan 7.000 hectare. Planten en dieren, zoals ree, wezel, hazelworm, zandhagedis, rugstreeppad, duinroos en allerlei vlindersoorten, krijgen een groter aaneengesloten leefgebied en meer mogelijkheden om zich voort te planten en te verspreiden. Ecoduct Duinpoort wordt 40 meter breed en 22 meter lang.

Planning

In oktober begint ProRail met de aanleg van een bouwweg langs het spoor om materiaal aan te kunnen voeren. De aanleg van de natuurbrug start in de tweede helft van november. In het voorjaar van 2018 worden de liggers, die het dak van de natuurbrug vormen, over het spoor gelegd. In de zomer van 2018 is de natuurbrug gereed.

Samenwerking

De aanleg van ecoduct Duinpoort wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met PWN (drinkwaterbedrijf en beheerder van de Noord-Hollandse duinen), Natuurmonumenten en de gemeente Zandvoort.

Programma tegen versnippering

Met de bouw en het intensieve gebruik van spoorwegen, vaarwegen en autowegen zijn de natuurgebieden in Nederland in de afgelopen decennia versnipperd geraakt. Daardoor hebben dieren en planten soms een onnatuurlijk klein leefgebied. Het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) brengt daar verandering in. Meer weten? Kijk dan op Natuurgebieden verbinden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers