Een terugblik op spoorjaar 2019

Nieuws

31 december 2019

2019 was een mooi jaar. We werkten volop aan spoor en stations. ProRail zette stappen op duurzaamheidsgebied en we troffen voorbereidingen op de grote groei van het treinverkeer in 2030.

Bekijk: Over het spoor in 2019

Er is veel te vertellen over het spoor in 2019. We sloten veel overwegen of pasten ze aan. "De beste overweg is immers geen overweg", aldus voormalig CEO Pier Eringa. John Voppen nam dit jaar het stokje van hem over en werd in november benoemd tot bestuursvoorzitter van ProRail. En er is nog zoveel meer. Kijk maar eens naar onze video! 

Treinverkeer mogelijk maken

Circa 4.500 ProRailers werkten dag en nacht om treinverkeer mogelijk te maken voor 5.500 treinen, 1,2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen. Zij droegen eraan bij dat reizigers en goederen veilig en op tijd over een van de drukste spoorwegnetwerken ter wereld vervoerd werden. 

Onze planners verdeelden de capaciteit op het spoor en het treinverkeer werd door onze treinverkeersleiders in goede banen geleid. Ook stonden we bij incidenten klaar om het spoor snel weer beschikbaar te maken.

Vernieuwen en innoveren

ProRail bouwde en vernieuwde in 2019 spoor en stations, onderdoorgangen, faunapassages en natuurbruggen. Zo zorgden we ervoor dat niet alleen mensen, maar ook dieren het spoor veilig kunnen oversteken. En met slimme ideeën en innovatieve oplossingen werkten we verder aan een spoor dat klaar is voor de toekomst.

Onze prestaties

In totaal maakten de vervoerders dit jaar bijna 160 miljoen treinkilometers. Dat zijn héél veel milieuvriendelijke reizen. Ook wekten we 1,3 miljoen kilowattuur stroom op met de zonnepanelen op daken van stations, verkeersleidingsposten en geluidsschermen.

Op prestaties.prorail.nl kun je meer cijfers inzien. Zoals de treinpunctualiteit van het reizigersvervoer. Die was in 2019 heel goed en lag hoger dan in de voorgaande jaren.

Op naar 2020

ProRail kijkt uit naar 2020. Een jaar waarin we nog meer stappen zetten op het gebied van duurzame mobiliteit, goederenvervoer en prachtige spoorse innovaties.

Een goede jaarwisseling en de beste wensen!

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers