Eerste dieren door innovatieve faunapassage Naardermeer

Nieuws

11 november 2019

Dieren in natuurgebied Naardermeer maken gebruik van twee door ProRail aangelegde minitunnels die onder het spoor door lopen. Het gaat om een innovatieve dwarsligger waarin een kleine opening is gemaakt. Kleine dieren kunnen via de tunnel aan de andere kant van de spoorbaan komen. Deze oplossing is ontworpen door ingenieursbureau Movares.

Onneembare hindernis

Tot nu toe vormde de spoorbaan in het natuurgebied tussen Naarden en Weesp een onneembare hindernis voor kleine dieren. Door de aanleg van negen faunapassages is het leefgebied van bijvoorbeeld otters, heikikkers en ringslangen vele malen groter geworden.

Even lachen in de lens

ProRail en provincie Noord-Holland hebben camera's opgehangen aan weerszijden van een van de dwarsliggers. Zo komen we te weten of dieren daadwerkelijk gebruik maken van de holle dwarsliggers en of de passages dus goed werken. De camera's blijven twee jaar hangen.

Ringslang en boommarter

De eerste resultaten zijn hoopvol. Op foto’s zijn nu al een ringslang en een boommarter te zien. Dat is sneller dan verwacht. De camera’s maken om de vijf minuten een gewone foto en bij beweging een infraroodfoto.
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers