Eerste weekend zit erop

Nieuws

10 februari 2020

Vanochtend om 04.59u is een groot deel van de sporen bij Leiden volgens planning weer in dienst gegaan, na een extra spannend weekend met storm Ciara.

ProRail en aannemer BAM begonnen afgelopen weekend aan de megaklus in Leiden. Op 8 en 9 februari werkten we in alle richtingen aan de vervanging van wissels, bovenleidingen en perrons. De storm was een extra uitdaging.

Voorbereiden op de storm

Kort voor aanvang van het werk is de planning voor windgevoelige werkzaamheden aangepast. Zo is met medewerking van vele partijen, waaronder gemeente Leiden, het hijswerk verschoven van zondag naar zaterdag. Zo konden de grote wisseldelen toch op een verantwoorde manier gehesen worden.
Op het hoogtepunt van de storm gisterennacht konden de medewerkers van treinbeveiliging twee uur niet verder met hun werk. De regen stond bijna horizontaal waardoor ze, vanwege risico op kortsluiting, niet konden werken aan relaiskasten en assentellers. Toen de storm enigszins ging liggen konden ze het werk afmaken.

En weer door....

De sporen zijn maandagochtend om 04.59 uur, en daarmee 20 minuten eerder dan gepland, in dienst gegaan. Een topprestatie!
Intussen werkt BAM gewoon verder aan de sporen richting Utrecht, dit duurt nog tot en met 14 februari. Vanavond om 20.20 uur gaat het spoor richting Den Haag weer in dienst.

Gevolgen voor het treinverkeer

Omdat er minder en kortere perrons beschikbaar zijn, zijn treinen korter dan normaal en zijn ze, met name tijdens de spits, heel vol. Veel reizigers zullen daarnaast op Leiden moeten overstappen omdat treinen niet doorrijden naar de reguliere eindbestemming. We raden aan op werkdagen indien mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden als je reist van, naar en via Leiden, alsmede op de trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal – Rotterdam Centraal.

Bussen

Op 15 en 16 februari werken we in Voorhout aan een nieuwe onderdoorgang. Daardoor rijden er bussen in plaats van treinen tussen Haarlem en Leiden Centraal.  Omdat de gevolgen van het spoorwerk voor het treinverkeer per dag en per traject kunnen verschillen , raden wij reizigers aan de Reisplanner van NS goed te checken voor vertrek.

Transferium

Vanwege ruimtegebrek bij station Leiden Centraal rijden vandaag 10 februari de vervangende NS bussen (behalve de vervangende busdienst Leiden- Alphen aan den Rijn), via een tijdelijk ingericht Transferium (aan de A44).  Daar kunnen reizigers overstappen op een andere NS-bus of op de speciale pendelbus naar station Leiden Centraal.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers