Erepenning voor vernieuwing station Eindhoven

Nieuws

30 november 2018

Zichtbaar trots namen ProRail, NS en de gemeente Eindhoven vanmiddag in het station de Henri van Abbeprijs in ontvangst. De bronzen penning die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, is een beloning voor de indrukwekkende wijze waarop het karakteristieke station van architect Koen van der Gaast is vernieuwd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling.

Ereprijs

Marc van Abbe van de Henri van Abbe Stichting reikte de ereprijs vanochtend uit in de gerestaureerde stationsrestauratie aan de centrumzijde. Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail nam de penning en bijbehorende oorkonde in ontvangst samen met Peter Slangen van NS en wethouder Yasin Torunoglu van de gemeente Eindhoven. 

Onder de indruk 

Van Abbe prees tijdens de uitreiking de ingenieuze manier waarop het station is gemoderniseerd en op onderdelen in originele staat is hersteld. Authentieke details zijn behouden en soms zelfs weer teruggebracht. Meer dan ooit ademt het monumentale station de sfeer uit zoals het ooit was bedoeld door architect Koen van der Gaast. Tegelijkertijd is het station dankzij een ruime passage, de komst van liften en op- en neergaande roltrappen klaar voor de toekomst en het groeiend aantal reizigers. 

'Ultieme beloning'

Regiodirecteur Wendy de Wild: “Wij zijn supertrots! Van 2013 tot en met 2018 hebben we samen met onze partners NS, de gemeente, bouwbedrijf Heijmans en ontwerp en consultancyorganisatie Arcadis keihard gewerkt aan de vernieuwing van het station.

Het is altijd onze inzet geweest het station niet alleen te vernieuwen, maar het tegelijkertijd waar mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen. De ontvangst van de penning, die een prominente plek krijgt in het station, is de ultieme beloning voor het harde werk en een ontzettend grote eer!” 

Henri van Abbeprijs

De Henri van Abbe Stichting reikt eens in de twee jaar een prijs uit aan een organisatie, instelling of persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het behoud van karakteristieke plekken in de stad Eindhoven. Het gaat om een bronzen penning met de beeltenis van sigarenfabrikant Henri van Abbe. Het ontwerp is van zijn kleindochter Olly de Vries – Van Abbe. 

Station Eindhoven 

Station Eindhoven opende haar deuren in 1956. In 2013 ging het station op de schop om  het groeiend aantal reizigers op te vangen. Onder het spoor werd er een nieuwe, brede passage gebouwd met meer plaats voor commerciële ruimtes.

Ook kreeg het station eindelijk liften en kwamen er naast opgaande roltrappen ook neergaande roltrappen. De vernieuwing werd uitgevoerd door ProRail samen met aannemer Heijmans in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en NS. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers