Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Slimme stations op tweede mobiliteitsavond van NRC Live

Nieuws

12 december 2018

Hoe dragen data en innovaties bij aan de mobiliteit van Nederland? Deze vraag beantwoordde Astrid Bunt, directeur Stations van ProRail, gisteravond tijdens de tweede avond van NRC Live in het kader van Mobiliteit. Astrid ging onder andere in op de manier waarop ProRail innovaties gebruikt om de enorme groei van het aantal reizigers de komende jaren op de stations te kunnen faciliteren. Vanuit het spoorgoederenvervoer was Cor Hoenders van Railcargo Information aanwezig.

Slimme stations

De ruimte op stations is vaak beperkt en groter bouwen is niet altijd de oplossing. Dat vraagt om een creatieve en innovatieve aanpak, zoals inzet van sensoren die data verzamelen om gericht slimme maatregelen te nemen.

Verder nam zij het publiek mee in ideeën over het station van de toekomst en innovaties die nu al worden toegepast. Denk daarbij aan tegels die de temperatuur meten, verlichting die alleen aan gaat als er iemand op het station is en geluidsinstallaties die rekening houden met het aantal reizigers op een station.

Data en innovaties voor het spoorgoederenvervoer

Namens de sector vertelde Cor Hoenders van Railcargo Information hoe de inzet van data en innovaties het vervoer van goederen per spoor kan stimuleren. Zoals het zorgen dat systemen van ketenpartijen met elkaar communiceren en dat partijen gemakkelijk en drempelloos data delen, nationaal én internationaal. Zo verbetert de kwaliteit van het spoorgoederenvoer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers