Extra perronkap Groningen Europapark geplaatst

Nieuws

4 februari 2020

Station Groningen Europapark heeft er een extra perronkap bij. De komst van de perronkap is onderdeel van de uitbreiding van het station met een extra spoor en een nieuw perron. Met de uitbreiding maakt ProRail samen met haar partners in het project Groningen Spoorzone het station klaar voor de toekomstige extra reizigers.

Vier transporten 

De perronkap kwam in vier losse delen van per stuk 20 ton aan gewicht, 24 meter lang en 5 meter breed naar de bouwplaats toe. Het transport vereiste vier begeleide vrachtwagenritten verspreid over twee dagen. Een kraan en de nodige medewerkers van Strukton zorgden voor een goed verloop van het lossen van de transporten. 

Brede uitdaging 

Vooral de breedte van het transport zorgde voor een uitdaging op de route. Om de transporten te kunnen laten passeren, werd in overleg met de gemeente een deel van de parkeerplaatsen langs de route afgezet. Gelukkig werkte de levering goed uit en is alles weer vrij gegeven.

Hijsen en plaatsen

De eerste twee delen van de perronkap kwamen op vrijdag 31 januari al vroeg in de ochtend aan. Ze werden met een hijskraan vanaf de vrachtwagen naar hun definitieve plek gehesen. Op maandag 3 februari kwamen de andere twee delen op de bouwplaats om in te hijsen en te plaatsen. In de middag lagen alle delen op hun plek. De komende weken vinden er afrondende werkzaamheden plaats aan de perronkap, zoals het aanbrengen van dakbedekking en glas. 

Treinverkeer 

De treinen konden gewoon blijven rijden, het hijsen van de perronkapdelen gebeurde wanneer er geen treinen langskwamen. Dat is een gebruikelijke procedure waarbij de veiligheid natuurlijk nauwlettend in de gaten wordt gehouden. 

Groningen Spoorzone 

De uitbreiding van station Groningen Europapark is onderdeel van het project Groningen Spoorzone. Daarin werkt ProRail samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, de gemeente Groningen en NS aan aanpassingen aan sporen en stations tussen Haren en Groningen. Zo zorgen we voor een goede bereikbaarheid van de stad en de regio. Het groeiend aantal reizigers per trein, bus, fiets en te voet kan straks nog comfortabeler, sneller en gemakkelijker hun bestemming bereiken

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers