Gigaklus: Hoe maak je een extra sneltrein mogelijk tussen Groningen en Leeuwarden? (video)

“In het project ‘Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden’, zijn we toe aan de laatste fase. Voor we hier belandden kregen poelkikkers een nieuwe sloot om in te wonen, vleermuizen een nieuw huis en onderzochten we de bodem uitvoerig op explosieven. Het was allemaal nodig in de voorbereiding, maar we naderen nu het einde van een gigantisch mooi spoorproject. Eind dit jaar is het zover en gaat elk uur een extra sneltrein per richting rijden tussen Groningen en Leeuwarden. In 2011 startte de voorbereiding, toen volgden gesprekken, onderzoeken en berekeningen en daarna is er twee jaar volop gebouwd aan dit MEGA project”, zegt Dorothe Wennekendonk, regiodirecteur bij ProRail.

Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden: Kijk mee naar de start van dit mooie mega project

Miniserie

In een vierdelige miniserie krijg je een kijkje achter de schermen. In deel 1, De start, zie je in nog geen 3,5 minuten hoe we het traject Groningen Leeuwarden klaarstomen voor de toekomst. De volgende aflevering verschijnt in november. We blikken dan terug op het spoorwerk in Groningen.  

Welke werkzaamheden komen nog?

In november werken we nog dertien dagen in Fryslân. We passen onder andere overweg de Schrans aan, werken aan wissels, perrons en sporen in Leeuwarden en in Hurdegaryp. Vanaf 13 december, de start van de nieuwe dienstregeling, komt er een extra sneltrein per uur bij. Twee sneltreinen en twee stoptreinen per richting/ per uur brengt reizigers meer comfort en verbetert de bereikbaarheid van het Noorden.  

Meer treinen, minder reistijd, sneller overstappen

De provincies Groningen en Fryslân, ProRail en de betrokken gemeenten werken met het Spoorplan Noord-Nederland aan een betere bereikbaarheid van het Noorden door meer treinverkeer, kortere reistijden en sneller overstappen. De extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden (ESGL) maakt hier deel van uit. Hiervoor passen we het spoor, overwegen en sommige stations aan op het traject Groningen-Leeuwarden. ProRail voert het project ESGL samen met de gemeenten uit voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Groningen en Fryslân.

Meer informatie vind je op prorail.nl/esgl.

Gepubliceerd op