Meer treinen op drie trajecten in het noorden

Nieuws

14 december 2020

Op drie spoortrajecten in het noorden rijden per vandaag extra treinen. In Leeuwarden vertrok vanochtend vroeg de eerste extra sneltrein naar Groningen en de eerste extra spitstrein naar Sneek. Vanuit Groningen zette de eerste extra sneltrein koers naar Leeuwarden en vertrok de eerste de sneltrein naar Winschoten.

Extra sneltrein

Vanochtend reden de eerste extra sneltreinen vanuit Groningen en Leeuwarden. De sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden rijdt nu op maandag tot en met zaterdag twee keer per uur en stopt het ene halfuur in Feanwâlden en Buitenpost en het andere halfuur in Feanwâlden en Zuidhorn.

Video

De afgelopen jaren is samen met aannemer BAM hard gewerkt aan de realisatie van dit project. Op diverse plekken zijn het spoor en perrons aangepast. De laatste werkzaamheden aan overweg de Schrans in Leeuwarden, station Leeuwarden en perrons op station Hurdegaryp zijn in de laatste week van november uitgevoerd. In een videocompilatie nemen we je nog even mee naar wat er allemaal is gebeurd om tot dit resultaat te komen. Kijk ook de andere video’s van dit project.

Bekijk: Van 1866 tot nu: het spoor klaar voor de toekomst met extra sneltrein

Extra treinen Sneek en Winschoten

Ook de treinreizen tussen Groningen en Winschoten en Leeuwarden en Sneek zijn vanaf vandaag frequenter. Om 06.08 uur vertrok de eerste extra spitstrein vanuit Groningen naar Winschoten. Deze rit duurt nu 9 minuten korter dan voorheen. De spitstrein is de eerste stap van de toekomstige snelle treinverbinding tussen Groningen en Bremen, de Wunderline. Om 07.08 uur reed de eerste extra spitstrein vanuit Leeuwarden naar Sneek. 

Nieuwe concessie Arriva

De inzet van de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen, de extra sneltrein tussen Groningen en Winschoten en de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Sneek in de spits is onderdeel van de nieuwe treinconcessie van Arriva. Deze nieuwe treinconcessie startte op zondag 13 december.

Ons motto ‘het noorden beter bereikbaar’ is een stap dichterbij.

Dorothé Wennekendonk regiodirecteur bij ProRail

Trotse regiodirecteur

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk is trots op de prestatie. “We zijn heel blij dat deze projecten nu klaar zijn. Jarenlang werkten we eraan, zeker als het gaat om de extra sneltrein Groningen-Leeuwarden waar we met aannemer BAM gezorgd hebben voor een prachtig resultaat. Van omwonenden en reizigers vergden we het nodige, maar dat is nu klaar. Reizigers profiteren direct van meer treinen. Ondertussen werken we door aan het spoor, zoals bijvoorbeeld bij het station Groningen. Het doel is betere verbindingen, snellere overstappen en een betere bereikbaarheid voor het noorden. Ons motto ‘het noorden beter bereikbaar’ is een stap dichterbij. Samen met onze partners provincies Groningen en Fryslan, Arriva en onze aannemer doen we het voor een doel: reizigers een nog betere reis bezorgen.”

Bereikbaarheid van het noorden

Provincies Fryslân en Groningen werken samen met ProRail en gemeenten aan de verbetering van de bereikbaarheid van het noorden. Er is hard gewerkt, het heeft veel gevraagd van reizigers, omwonenden en spoorwerkers, maar het is succesvol afgerond. Het is uniek dat we hier, in het kader van Spoorplan Noord-Nederland, drie trajecten tegelijk af te hebben. Dit zorgt voor meer treinverkeer, kortere reistijden en minder overstappen.

Miniserie ESGL

In een vierdelige miniserie krijg je een kijkje achter de schermen bij het deelprogramma Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden. Dit programma is onderdeel van Spoorplan Noord-Nederland. Daarin werken we aan een betere bereikbaarheid van het Noorden.

Bekijk alle afleveringen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers