Hoe maak je een extra sneltrein mogelijk?

Nieuws

12 oktober 2020

“In het project ‘Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden’, zijn we toe aan de laatste fase. Voor we hier belandden kregen poelkikkers een nieuwe sloot om in te wonen, vleermuizen een nieuw huis en onderzochten we de bodem uitvoerig op explosieven. Het was allemaal nodig in de voorbereiding, maar we naderen nu het einde van een gigantisch mooi spoorproject. Eind dit jaar is het zover en gaat elk uur een extra sneltrein per richting rijden tussen Groningen en Leeuwarden. In 2011 startte de voorbereiding, toen volgden gesprekken, onderzoeken en berekeningen en daarna is er twee jaar volop gebouwd aan dit mega project”, zegt Dorothe Wennekendonk, regiodirecteur bij ProRail.

Miniserie

In een vierdelige miniserie krijg je een kijkje achter de schermen. In deel 1 ('De start'), zie je in nog geen 3,5 minuten hoe we het traject Groningen Leeuwarden klaarstomen voor de toekomst. De volgende aflevering verschijnt in november. We blikken dan terug op het spoorwerk in Groningen.

Bekijk: Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden: De Start

Welke werkzaamheden komen nog?

In november werken we nog dertien dagen in Fryslân. We passen onder andere overweg de Schrans aan, werken aan wissels, perrons en sporen in Leeuwarden en in Hurdegaryp. Vanaf 13 december, de start van de nieuwe dienstregeling, komt er een extra sneltrein per uur bij. Twee sneltreinen en twee stoptreinen per richting/ per uur brengt reizigers meer comfort en verbetert de bereikbaarheid van het Noorden.

Eind dit jaar is het zover en gaat elk uur een extra sneltrein rijden tussen Groningen en Leeuwarden.

Dorothé Wennekendonk regiodirecteur bij ProRail

Meer treinen, minder reistijd

De provincies Groningen en Fryslân, ProRail en de betrokken gemeenten werken met het Spoorplan Noord-Nederland aan een betere bereikbaarheid van het Noorden door meer treinverkeer, kortere reistijden en sneller overstappen. De extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden (ESGL) maakt hier deel van uit. Hiervoor passen we het spoor, overwegen en sommige stations aan op het traject Groningen-Leeuwarden. ProRail voert het project ESGL samen met de gemeenten uit voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Groningen en Fryslân.

Miniserie ESGL

In een vierdelige miniserie krijg je een kijkje achter de schermen bij het deelprogramma Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden. Dit programma is onderdeel van Spoorplan Noord-Nederland. Daarin werken we aan een betere bereikbaarheid van het Noorden.

Bekijk alle afleveringen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers