Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Bijna een extra sneltrein

Nieuws

16 november 2020

Vanaf maandag 14 december is het zover: dan rijdt de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. Jaren van plannen en bouwen zijn dan achter de rug. Voor het zover is werken we van 18 tot en met 30 november aan de laatste stappen.

Laatste fase

Waar werken we in deze fase aan? We verplaatsen op het traject Leeuwarden-Buitenpost seinen en andere spoorse objecten. We werken aan de bekabeling, de beveiliging in het spoor stellen we opnieuw in en we testen systemen.

Meer ruimte voor treinen en reizigers 

Daarnaast krijgt station Leeuwarden een langer en breder perron en Hurdegaryp langere perrons. Zo ontstaat er meer ruimte voor treinen en reizigers. Ook verplaatsen we een wissel in Leeuwarden en maken we spoorwegovergang de Schrans dubbelsporig, zodat we de treinenloop in betere banen kunnen leiden.

Bekijk: Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden: Werkzaamheden in Groningen (ESGL)

Video miniserie deel 2

In een vierdelige miniserie over het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden krijg je een kijkje achter de schermen. In deel 2 'De werkzaamheden: Groningen' zie je binnen vijf minuten hoe we het spoor aan de Groningse kant van het traject klaarstomen voor de toekomst.

Tienduizenden spooronderdelen, die per stuk al duizenden kilo's wegen voerden we aan en bouwden we met gigantische machines in het spoor. Hoe voer je dat uit, terwijl de ruimte om te bouwen uiterst krap is? Hoe is de onderdoorgang in de Paterwoldseweg in Groningen gebouwd midden in een bewoonde omgeving?

De derde aflevering van de miniserie komt begin december online. Daarin blikken we terug op de werkzaamheden aan de Friese kant van het traject. 

Miniserie ESGL

In een vierdelige miniserie krijg je een kijkje achter de schermen bij het deelprogramma Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden. Dit programma is onderdeel van Spoorplan Noord-Nederland. Daarin werken we aan een betere bereikbaarheid van het Noorden.

Bekijk alle afleveringen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers