Foto's: Fietsenstalling op station Amsterdam Amstel geopend

Muziek en gratis koeken voor de reizigers. Vanmorgen is op station Amsterdam Amstel een vernieuwde, uitgebreide en bewaakte stalling geopend, met plaats voor 3.300 fietsen. Er werd meteen gretig gebruik gemaakt van de stalling.

Snel en makkelijk

In de fietsenstalling op station Amsterdam Amstel hangen digitale informatieschermen waarop staat waar én hoeveel parkeerplekken beschikbaar zijn. Dit helpt fietsers om snel en makkelijk hun weg in de stalling te kunnen vinden. Vanaf juli is er een nieuwe trap in de stalling naar de centrale stationshal. Daar kunnen reizigers eenvoudig overstappen op trein, bus of tram.

Moderne entree in monumentale gevel

De ingang van de nieuwe fietsenstalling is verplaatst naar het Julianaplein. Zowel de entree, de glazen schuifdeuren, als de aankleding van de hal van de fietsenstalling sluiten aan bij het historische, monumentale karakter van het Amstelstation. Dat station opende in 1939 haar deuren, precies tachtig jaar geleden dus. Inmiddels telt Amsterdam 11 stations.

In totaal bijna 6000 parkeerplekken

Ook beschikt de stalling op het Amstelstation over ruim 300 OV-fietsen. Naast een bewaakte fietsenstalling beschikt het station ook over 2.400 onbewaakte fietsparkeerplekken aan de Goudriaanstraat. Het geheel vernieuwde station biedt straks plaats aan ongeveer 5.700 parkeerplaatsen voor fietsen.

Zet je fiets op de goeie plek

De komende tijd worden extra handhavers ingezet, die erop toezien dat fietsen op de daarvoor bestemde plekken worden gezet. Dat wil zeggen in de bewaakte fietsenstalling onder het station én in de onbewaakte stalling aan de Goudriaanstraat.

Amsterdam Amstel wordt prachtig 

Bij de vernieuwing van station Amsterdam Amstel en de omgeving werken verschillende partijen nauw samen. Het station wordt een nieuw modern knooppunt, waar 80.000 reizigers per dag gebruik maken van trein, bus en tram. Dat is nodig vanwege de sterke groei van het aantal reizigers. Partners in deze samenwerking zijn de gemeente Amsterdam, NS, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam. Resultaat van hun gezamenlijke inspanningen zijn: een prachtig opgeknapte monumentale hal in 2020, goed ingerichte en in de oorspronkelijke kleuren geschilderde perrons, meer ruimte voor fietsers, de aanleg van een nieuw stationsplein én een nieuw bus- en tramstation. Ook worden 450 woningen bij het station gebouwd. Naar verwachting zijn in 2023 alle werkzaamheden klaar.

 

Gepubliceerd op